Többszörös jubileum

2024.08.04. 12:00

Akiben a zene olthatatlan tüze soha nem csillapodik

Hogy miként él egy aktív nyugdíjas, arra dr. Lakner Tamás a tökéletes példa, aki idén tölti be 70. életévét, de még jó néhány olyan tűzben tartja a kezét, melyből kortársai közül sokaknak egy-kettő is megterhelő lenne. Másrészt ez az esztendő különösen emlékezetes számára.

Mészáros B. Endre

Lakner Tamás idén is ellátogatott az Egyetemi Kórussal Kínába, ahol hét koncertet adtak két hét alatt Forrás: L. T.

– Hogy néznek ki a mindennapjai? 

– Először is van az egyetem. Jövőre lesz 35 éve, hogy elkezdtem a tanítást a Zeneművészeti Intézetben. Hét évig dékán voltam a PTE Művészeti Karon, most pedig tanszékvezető vagyok és karnagyként irányítom az Egyetemi Kórust. 

– Most jöttek meg egy távol-keleti vendégszereplésről. Hányadik ázsiai út volt ez? 

– Kínában jártunk, ez nekem már 13. alkalom volt, és a két hét során koncerteket adtunk, mesterkurzusokat tartottam karvezetőknek a Kodály-módszerről is a kórus segítségével. Mert hihetetlen az érdeklődésük az európai zenekultúra iránt, amit most tomboló sikerű koncertek is visszaigazoltak. A „kínai kapcsolat” egyébként úgy kezdődött, hogy 2006-ban kint jártunk a kórus­olimpián, ahol aztán aranyérmet szereztünk. Felfigyeltek ránk, és ebből hosszú távú oktatási együttműködés is lett. Itt jegyezném meg, hogy a közismert pécsi üzletember, „Kínai Csabi” rengeteget segített ennek a jó viszonynak a kialakításában és elmélyítésében, napjainkra pedig már külön kínai menedzserem is van, aki szervezi a meghívásaimat. Hozzátenném, hosszú szünet után, mert Kínát a covid óta idén először nyitották meg külföldi kulturális programok előtt.  

– Mi a helyzet a többszörös olimpiai bajnok Bartók Béla Férfikarral? 

– 1980-óta vezetem a társaságot. Itt több mint negyven­éves jubileumot ünneplünk, és májusban Firenzéből hoztuk el a nemzetközi kórusverseny nagydíját, valamint három különdíjat nyertünk. Most pedig az október 12-i budapesti koncertünkre készülünk, mert azért az nem kis dolog, hogy amatőr kórusunkat a Művészetek Palotájában, a Liszt Ünnep keretében önálló koncertre kérték fel. 

– Addig azonban lesz még egy nagyszabású pécsi, villányi esemény! 

– Természetesen idén is a házigazdái leszünk az Európai Bordalfesztiválnak, melyet 1993 óta szervezek és szeptember 20–22. között rendezzük meg a 41. nemzetközi találkozónkat.  

– Koncertezik még a Szélkiáltó együttes is? 

– Mi több, pünkösdkor ünnepeltük a fennállásunk fél évszázados évfordulóját a Széchenyi téren a Kaláka együttessel. Ugyanezt megismételtük Egerben, ahol a Miskolci Szimfonikus Zenekarral közösen léptünk fel, aztán koncerteztünk július 25-én a Művészetek Völgyében is. Kicsit „lájtosabban” működünk, de azért akad évente 20–30 fellépésünk. Ugyanis volt idő, amikor még 180 volt. 

– Van a katedrától, színpadtól független tevékenysége? 

– Az elmúlt négy évben megírtam nyolc ének-zene tankönyvet, az 5–12. osztályosokét, a 2020-as Nemzeti Alaptanterv Tankönyvi Bizottságának tagjaként. Továbbá most utazom Bécsbe, egy nemzetközi kórusverseny zsűrijébe és workshopot is tartok a résztvevő kórusoknak. 

– Hatalmas kertje van a ház körül. Belefér ennyi minden mellett a kertészkedés is? 

– Nem igazán, a kerti munkák többségét a feleségem végzi. Lazításként leginkább három unokámmal töltöm az időm. 

– Mikor jön el a pihenésnek az a fázisa, amikor feltesz egy bakelitlemezt és a fotelból hallgatja Bach vagy Kodály zenéjét? 

– A terveim szerint a közeljövőben erre nemigen lesz idő. De ha mégis, zenehallgatás közben is mindig azon gondolkodom, hogy a különböző programokat hogy fogom megszervezni, megvalósítani. Másrészt az élet furcsasága, hogy rendre most érnek el olyan külföldi felkérések, amelyeket tíz-húsz évvel ezelőtt fogadtam volna szívesebben, de persze most is örömmel készülök rá. 

– Mi hajtja még előre? 

– Az életfilozófiám, melyet Szent Ágoston így fogalmazott meg: „Benned kell égnie annak, amit lángra akarsz gyújtani másokban.” Hát én úgy érzem, bennem tombol még a tűz! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában