Az összeget működési célokra fordítanák

2024.08.29. 07:00

A „pénzügyileg független" Pécs 1,7 milliárdos rendkívüli állami támogatásra pályázna

A nem olyan rég a pécsi önkormányzat pénzügyi függetlenségének visszaszerzésével büszkélkedő baloldali városvezetés most 1,7 milliárd forintos rendkívüli önkormányzati támogatás igényléséért tervez pályázatot benyújtani a magyar államhoz.

Bama.hu

Fotó: Löffler Péter

Pécs pénzügyi helyzete a júniusi önkormányzati választások előtti kampány visszatérő témája volt. Olyannyira, hogy néhány nappal a voksolás előtt Péterffy csapata megrendezte a szerényen csak „Függetlenség napja” elnevezésű kampányeseményt, annak apropóján, hogy a baloldali vezetés – mint állították – visszaszerezte a város pénzügyi függetlenségét.

A pécsi nemzeti oldal aspiránsai már akkor is igyekeztek árnyalni a képet. Csizmadia Péter, Péterffy jobboldali kihívója korábban lapunknak úgy nyilatkozott: a polgármester és a baloldali városvezetés egy kamatmentes állami kölcsön visszafizetéséről beszél úgy, mint a város pénzügyi függetlenségének visszanyeréséről.

Azt gondolom, hogy a pécsiek becsapása ezt így tálalni. Ezt a kölcsönt egy kétszer akkora hitelből fizették vissza valójában. A baloldali néhány év alatt 16 milliárd forintnyi hitelt vett fel az Európai Beruházási Banktól (EIB), amit egészen 2047-ig lesznek kénytelenek fizetni a város lakói. Ezen felül az is kiderült nemrég, hogy az önkormányzat mintegy 1,4 milliárd forinttal tartozik saját cégének, a BIOKOM-nak

– fogalmazott a Fidesz pécsi frakcióvezetője akkor.

Szerdán az önkormányzat két bizottsága is napirendre tűzte egy 1,7 milliárd forintos rendkívüli állami támogatás igényélésének ügyét. A vonatkozó előterjesztés egyenesen úgy fogalmaz, hogy az önkormányzatok rendkívüli támogatása a települési önkormányzatok működőképességének megőrzésére vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítására szolgál.

A támogatás vissza nem térítendő és visszatérítendő költségvetési támogatás formájában pályázható, illetve nyújtható és felhasználása meghatározott célhoz vagy feladathoz köthető – tették hozzá.

A pénzügyileg független pécsi önkormányzat vezetője, a közgyűlési többségét októbertől elveszítő polgármester a dokumentumban azt javasolja, hogy Pécs – idézzük - „finanszírozási helyzetére való tekintettel” éljen a helyi önkormányzatok 2024. évi kiegészítő támogatás igénylésének lehetőségével.

Mint írták, az igényelt támogatási összeg várhatóan legfeljebb 1,7 milliárd forint, függően attól, hogy a pályázat elbírálása során a benyújtott igények alapján mely kifizetéseket részesíti előnyben a döntéshozó a támogatandó céloknak megfelelően.

Mindennél beszédesebb azonban az előterjesztés alábbi mondata, amely szerint az elnyert összeget az önkormányzat működési célokra, azaz közüzemi díjak, városüzemeltetési kiadások, gyermek-, és szociális étkeztetés fizetésére fordíthatja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában