Baranya horgászvizei

2024.07.31. 17:30

Valóságos halszörnyeket rejt a Malomvölgyi II-es horgásztó

Új sorozat indul a bama.hu-n és a Dunántúli Naplóban, amelyben Baranya ismert és kedvelt horgászvizeit, azok történetét és az ottani rekordfogásokat mutatjuk be. Az első részben a Pécsi Horgász Egyesület (PHE) kezelésében álló, 1981-ben kialakított, csaknem 21 hektáros Malomvölgyi II-es tavat vesszük górcső alá.

Balikó Gergely

Forrás: Pécsi Horgász Egyesület

A tó mindössze két kilométerre található Pécstől, a Malomvölgyi arborétum természetvédelmi terület közepén. A festői szépségű parkerdő kedvelt kirándulóhely, és a tó a közelebbről és távolabbról érkező horgászok körében is kedvelt.

Forrás: Pécsi Horgász Egyesület

A vízterületet eredetileg erdők és szántóföldek határolták, Keszü növekedése miatt azonban a nyugati oldalon már a falu szélső házai láthatók, sokan ezért Keszüi-tónak is nevezik. A tavak és környékük a területen egykor állt malmokról, valamint a Pécshez csatolt Málom településről kapták nevüket.

A tó 20,5 hektár kiterjedésű, átlagban 3-6 méter mélységű, legmélyebb pontjánál mintegy 8 méteres vízmélységet mértek a PHE munkatársai, akik a kezdetek óta havi rendszerességgel végeznek intenzív haltelepítéseket.

Tőlük tudjuk, hogy a tározó mederalakulata pontosan a rendezett parkerdő ellentéte. Így a változatos vízalatti körülmények szinte már vadvízjelleget kölcsönöznek a helynek, az ide érkező horgászoknak nagy kihívásban lesz részük, ugyanakkor a nehezebb pálya ellenére a békés- és a ragadozóhal-horgászok is megtalálják számításaikat.

Nem árt tudni, hogy a nagy mennyiségű kagylónak köszönhetően kapitális pontyok lakják e vizet. Mint azt Kecskés Gergőtől, a PHE ügyvezető elnökétől megtudtuk, a legnagyobb, 16,5 kilós ponty eddig kétszer került horogra. A kifejezetten nagyhalazó horgászok kellő igyekezettel és szerencsével ezzel a kapitális egyeddel is találkozhatnak újra.

Kecskés Gergő felhívta a rablóhalazás kedvelőinek a figyelmét arra is, hogy Malomvölgyben eredményesen lehet pergetni. A műcsalis horgászok jól megtermett csukákkal, sügérekkel és süllőkkel találkozhatnak. 

Ha a balinok mutatják magukat, rájuk is jó eséllyel lehet próbálkozni műcsalival, de természetesen működnek az örök bevált klasszikus ragadozós technikák is 

– ajánlotta az egyesületi elnök.

Kecskés Gergő egyúttal bátorítani szeretné a harcsásokat is. Mint mondja, annyira jó élettér számukra a tó, hogy már a 2000-es évek elején halászati módszerekkel kordában kellett tartani az állományt. A tó eddigi harcsarekordja egy 210 centiméteres, 50 kilós példány volt.

A tározó egyben tökéletes versenypálya is, amely rendszeresen helyszínt biztosít a megmérettetéseknek, ugyanis fehér halak, köztük keszegek és kárászok tömkelege él a vízben. A finomszerelékes horgászok egész biztosan nem fognak unatkozni.

Az ide látogatóknak érdemes tudni, hogy parkolni csak a kijelölt parkolókban szabad, nincs lehetőség a horgászhelyek megközelítésére gépjárművel. A tározó az éves területi jegyesek és a napijegyesek számára is egész évben horgászható a kiolvadástól a befagyásig.

A tavak melletti réten szabadidőpark, focipálya, tűzrakóhely és több ivókút is található. A város közelsége miatt gyakran futókkal, kerékpározókkal, sétálókkal lehet találkozni, kedvelt pihenőhelye a pécsieknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában