Rendalapítót ünnepel az egyház

2024.07.31. 11:50

Szent Ignác és Pécs: a jezsuita rend fontos szerepet játszott a város történetében

A katolikus egyház július 31-én széles körben ismert, rendkívül karakteres szentre emlékezik. Loyolai Szent Ignác e napon hunyt el 1556-ban, Rómában. Nevéhez fűződik a Jézus Társasága (a jezsuita rend) alapítása. Bár napjainkban már nem szolgálnak jezsuiták Pécsen, korábban fontos szerepet töltöttek be a város életében.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

A Szent Ignác által alapított jezsuita rend lelkipásztorai két alkalommal is letelepedtek a városban, először a 17., majd a 20. században. Mindkét időszakban iskolát, templomot működtettek, azonban a rend többszöri feloszlatása megszakította missziójukat.

Először, a török uralom utáni felszabadulást követően, a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom (amelyet a törökök dzsámivá alakítottak) lett szolgálatuk központja. Később ezt híddal kötötték össze a mai Nagy Lajos Gimnázium helyén működő kollégiummal. A bentlakásos jezsuita gimnázium és kollégium hamar szellemi központtá vált, ám a rendet 1773-ban feloszlatták.

A 20. század elején Zichy Gyula püspök hívta vissza a jezsuitákat Pécsre. 1912-ben megnyitották a Pius-alapítványi Katolikus Főgimnáziumot, amelyet később Pius Gimnáziumnak neveztek el. Az iskola meghatározó oktatási központtá vált.
Zichy püspök támogatásával neoromán stílusú templom is épült, melyet Jézus Szívének ajánlottak (ez a mai Jézus Szíve, avagy Pius-templom). A második világháború után, a kommunizmus éveiben azonban újra betiltották a jezsuiták szolgálatát.
A jezsuiták pécsi történetét részletesen áttekintette a A Szív folyóiratban Végh Dániel „Pécs–jezsuiták: kettő–null. Jezsuiták nyomában a Mecsek lankáin” című cikkében, valamint a pécsi származású író, Bartusz-Dobosi László „A jezsuiták Pécsett. 300 éve született Faludi Ferenc” című tanulmányában, mely a Pécsi Szemle 2004/3. számában jelent meg.

 

Szent Ignác ábrázolásai Pécs templomaiban

Szent Ignác ábrázolását láthatjuk a pécsi székesegyház mennyezetén, számos szent között. Portréja a 19. század végén zajló felújítás és neoromán átépítés során készült el a katedrálisban.

Szent Ignác, Pécsi székesegyház
Loyolai Szent Ignác ábrázolása a pécsi székesegyházban
Fotó: Robert Loosz / Forrás: Pécsi Egyházmegye


A Pécsi Szemlében 2010-ben megjelent tanulmányában Boros László a Jézus Szíve (Pius) templom Szent Ignác emlékét őrző alkotásaira is kitért. Mint leírta, a templom egyik oldalkápolnája a jezsuiták atyja előtt tiszteleg:
„Az oltáron a két tömbből szerkesztett posztamens párkányán farkasfogdíszítés fut körül. Előlapján körre komponált Omnia ad maiorem Dei gloriam (Mindent a nagy Isten dicsőségére) felirat közepén IHS (Jesus Hominum Salvator, Jézus az emberiség megváltója. Jezsuita átértelmezés szerint, Jesus Habemus Socium, azaz, Jézus a mi társunk) monogram szerepel a keresztre feszítés szögeivel. Szent Ignác büsztjét az egyszerűségben megnyilvánuló lelki nagyság kifejezése és a sima felületek jellemzik. Szent Ignác szobrát Krasznai (Krasznai Lajos szobrászművész, a szerk.) 1957-ben készítette”.

 

Források

  • Bartusz-Dobosi László: A jezsuiták Pécsett. 300 éve született Faludi Ferenc, Pécsi Szemle 2004/3. szám
  • Boros László: A Jézus Szíve (Pius) templom, Pécsi Szemle, 2010/2. szám
  • Petrovich Ede: Pécsi székesegyház, 1956, Pécs
  • Végh Dániel: Pécs–jezsuiták: kettő–null. Jezsuiták nyomában a Mecsek lankáin, 2023. február

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában