A törölköző nem véd meg a tolvajtól

2024.07.17. 14:02

A strand is bőven rejt veszélyeket

Nyáron értékeink, pénzünk talán egy fokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen gyakran látogatott helyeink száma kibővül plusz eggyel. Ez a minden évben visszatérő színtér a strand.

Czeczon Enikő

Fotó: Ádám János

Mióta beköszöntött a nyár, szinte nincs olyan hét, amikor ne olvashatnánk a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság közösségi oldalán vagy éppenséggel a police.hu-n olyan bejegyzéseket, cikkeket, amelyek a nyár veszélyeire hívják fel a figyelmet – köztük a lopásra, a bankkártyaadatokkal való visszaélésre. Mind a strandon, mind az online térben nagyobb veszélynek vagyunk kitéve ebben az időszakban.

strand, törölköző, érték, pénz
A strand nem éppen legbiztonságosabb vagyonvédelmi módszere, a törölköző
Fotó: Arshad Soomro

Mitől véd a törölköző?

A strandon vajon a törölköző a legbiztonságosabb módja értékeink megvédésnek? Minden bizonnyal nem, de persze nem mindig van lehetőség arra, hogy értékmegőrzőben hagyjuk azokat. Ha erre nincs mód, mint például az orfűi szabadstrandokon, akkor érdemes a parthoz közel úszni vagy felváltva bemenni a vízbe, hogy mindig legyen, aki figyel a holmikra.  

A strandokon bekövetkező veszélyekkel kapcsolatban az Országos Mentőszolgálat is osztott meg tanácsokat, amiket mindenképp érdemes betartani, hiszen a meleg idő beköszöntével minden évben megnő a vízbefulladások és a strandra jellemző balesetek száma. 

Az alábbi praktikák, javaslatok életet menthetnek: fejest ugrani rendkívül veszélyes, főleg, ha nem ismerjük a víz mélységét, ebből adódóan sajnos minden évben előfordul halálos kimenetelű baleset is; a víz közelébe gyermekeket kizárólag felügyelet mellett engedjünk; a mélyebb vizű területekre mindenki saját úszótudásának megfelelően merészkedjen.

Amennyiben megtörténik a baj, akkor siessünk a bajbajutottak segítségére, amely során az alábbi alapszabályok betartása javasolt: ügyeljünk saját biztonságunkra, ha egy fuldokló személyt mély vízből kell kimenteni, hiszen könnyen segítőjét is a víz alá ránthatja, illetve partra húzása is megfelelő fizikumot és úszási ismeretet igényel (ilyen esetben érdemes vízimentő segítségét kérni); elengedhetetlen vízből kimentett személy esetében a légzés-, keringésleálláskor a félautomata defibrillátor használata előtt a beteget megszabadítani vizes ruházatától és szárazra törölni testét.

Bankkártya védelem online

A nyári időszakban az online térben való bankkártya védelem különösen fontos. Ilyenkor az emberek többet utaznak és vásárolnak, amit sokszor online felületen tesznek meg, legyen szó szállásfoglalásról, vagy éppen fürdőruha vásárlásról. 

A BVRFK Facebook-oldalán ezzel kapcsolatban is olvashatók tanácsok. A szerv javasolja, hogy használjunk biztonságos hálózatot, tehát kerüljük a nyilvános Wi-Fi-ket, amikor banki tranzakciót végzünk, mindemellett kitérnek arra is, hogy érdemes kétszintű hitelesítést beállítania a banki és vásárlási fiókban a nagyobb védelem érdekében. 

A javaslatok között szerepel az is, hogy rendszeresen frissítsük a szoftvereket, hiszen ezek az aktualizálások gyakran tartalmaznak biztonsági javításokat, de nem szabad megfeledkezni a megfelelő vírusvédelemről és tűzfalról, a weboldalakat is mindig ellenőrizzük, hogy megbízhatók, valamint legyünk éberek, és ne dőljünk be csaló SMS-eknek és e-maileknek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában