Éjszakai tivornyázásoktól tartanak

2024.07.29. 17:30

Köztéri pingpong-asztal telepítése ellen indult aláírásgyűjtés Pécsen

Első pillantásra meglehetősen furcsának tűnő ügyben, egy pingpong-asztal tervezett kihelyezése ellen indult aláírásgyűjtés a pécsi Mezőszél utcában. A lakók a környéken folyó éjszakai tivornyázások miatt nem nézik jó szemmel a tervet, olyannyira, hogy a már meglévő köztéri bútorokat is elbontatnák.

Balikó Gergely

Az esetről a körzetben a június 10-i helyhatósági választásokon a pécsi polgári szövetség színeiben mandátumot nyert önkormányzati képviselő, Barkóczi Csaba számolt be a közösségi oldalán. Tájékoztatása szerint a Mezőszél utcában zajló munkálatok felfüggesztését javasolta a városüzemeltetési cég ügyvezetőjének, mivel tiltakozó aláírásgyűjtés kezdődött Ispitaalja városrész Egyetemvárossal határos peremén.

A konkrétumokról kifejtette, hogy a Biokom NKft. egy pingpong-asztalt akar telepíteni közvetlenül az egyik tízemeletes panelház ablakai alá, amit - mint fogalmazott - „a lakók nem csak feleslegesnek tartanak, de kifejezett ellenszenvvel figyelnek”.

Ennek az az oka, hogy a lakók tapasztalati szerint a jelenleg már meglévő közéri bútorokat, köztük padokat, asztalokat sem az itteni állandó lakosok használják, hanem leginkább éjszakai tivornyázások alkalmával a környéken albérlőként élő egyetemisták. Továbbá – folytatta - azok több esetben hajléktalanok találkozóhelyeként szolgálnak, amely jelenségek gyakori okai a lakók és "idegenek" közötti konfliktusoknak.

Ezért – emelte ki a jobboldali képviselő - a szomszédos lépcsőházak lakói azt szeretnék, hogy a társasházak közötti leamortizált utcabútorok is eltűnjenek, s nem azt, hogy újabbak kerüljenek kialakításra közvetlenül lakóházaik közelében.

A pingpong-asztalt pedig azért is feleslegesnek tartják, mert ahhoz, hogy rendeltetésszerűen lehessen használni, a városüzemeltetési cégnek folyamatosan cserélni kellene rajt a hálót, valamint a várható amortizáció miatt néhány heti rendszerességgel labdákat és ütőket kihelyezni, de erre aligha lesz pénz és kapacitás, mivel az utca végén létesített "dühöngő" is teljesen elhanyagolt állapotban leledzik éve óta – részletezte Barkóczi Csaba.

A képviselő egyúttal azt is rögzítette: meggyőződése, hogy „az önkormányzat és a polgármester nem mehet semmilyen ügyben öncélúan a lakók akarata ellen, különösen ilyen kérdésekben, amelyek bár apróságnak tűnnek, valójában mégis a legérzékenyebbek: a pécsiek személyes otthonuk körüli komfortérzetét sértik”.

A nemzeti oldal politikusa szerint az ügy kísértetiesen hasonlít a Móricz Zsigmond téri kutyafuttató ügyére, ahol a lakók végül birtokvédelmi eljárás megindításával kényszerítették rá a polgármestert, hogy – mint fogalmazott - „pakolja arrébb” a beleegyezésük nélkül az ablakaik alá telepített kutyafuttatót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában