Mit tehetünk?

2024.07.13. 16:20

Egyre több gyermek kezében van telefon

A hét-nyolc évesek körében az elmúlt három év alatt megduplázódott a saját telefonnal rendelkezők aránya – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felméréséből A tudatos médiahasználat fontosságára hívják fel a figyelmet.

Tóth Viktória

Az NMHH kutatása szerint, a gyermekek egyre fiatalabb korukban kerülnek kapcsolatba a digitális térrel. Ma már egy akár csupán három évvel fiatalabb testvér is jóval korábban kaphat saját okoseszközt, mint a nála alig idősebb testvére, így pedig előbb is találkozhat azon keresztül számára káros tartalmakkal. Ez a baranyai gyerekekre is jellemző, a szülők felelőssége pedig igen nagy a témában.

Gyermekem két éves koráig tudatosan elkerültük a tévénézést. Azóta heti 1-2 alkalommal megnézhet pár részt az általunk kiválasztott meséből. Ugyanis teljesen nem akarjuk és nem is akarjuk tiltani az elektronikus eszközöktől – mesélte el egy pécsi kisgyermekes szülő. – Ismerősünknek általános iskolás a gyermeke, már az első osztályban alig volt olyan diák akinek nem volt saját mobiltelefonja. Délután tableteznek, tévét néznek. Általában a szülőktől is ezt látják, így ez számukra a követendő példa.

Az NMHH podcastjában is azt a témát boncolgatják, hogy a jó szülői minta és a tudatos médiahasználat fiatalkorban is egyre fontosabb a gyermekek médiatudatosságának kialakításában, erősítésében. Ennek ellenére a felnőttek mégis hajlamosak magukra hagyni gyermekeiket az online világban. 

Létezik tudatos médiahasználat a mesterséges intelligencia korában? Hogy legyek felelős digitális szülő, ha a gyermekem jobban ért a kütyükhöz, mint én? Deepfake, érzelmi zsarolás, tudatos digitális jelenlét. Az NMHH Podcast második adásának vendége Pelle Veronika kommunikációkutató, a Corvinus Egyetem egyetemi tanársegédje és Rab Árpád jövőkutató, az NMHH Innovációs Labor vezetője. A beszélgetésből kiderül, hogy a közösségimédia-felületek használatában kiemelkedőek a magyar társadalom készségei, a média működésének mélyebb megértéséhez azonban még további információkra van szükség – tudtuk meg az NMHH információiból.

Választ kaphatunk arra is, hogy hogyan lehet sikeresen megszólítani a videókat pörgető fiatalokat, de útmutatót kapunk arra is, milyen pontoknál kell óvatosabbnak lennünk az online térben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában