Múltidéző

2024.07.21. 07:08

A melegben mindenki a strandokat keresi (galéria)

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Kánikula. Ezt a szót használjuk az elmúlt hetekben tapasztalható hőségre. Bár néha úgy érezzük, hogy ez nem fejezi ki igazán azt, amit érzünk. Izzadunk, iszunk, a ventilátor semmit sem használ. A légkondi ugyan segít, de nem mindenki van abban a szerencsés helyzetben, hogy egész nap klímás helyen tartózkodhat.De a magyar kreatív, és mindent kitalál, hogy kicsit hűvösebb legyen a panelban. 

A melegben szinte minden percben a strandon lennénk, és a régi korok emberei is így vélekedhettek a hőségben, amiről Laufer László fényképei tanúbizonyosságot tesznek. Fotóriporterünk elmondta, hogy sose tapasztalt még ilyen meleget pályafutásának negyven éve alatt. 

 

Valahogy a strandon más a hőérzetünk, sokkal jobban viseljük ott a negyven fok körüli hőmérsékletet. Jöhet ilyenkor folyó, tó vagy strand, de sokaknak még szökőkút is, ami úgy látszik, hogy régen is népszerű volt. Ma már kevesebben mártóznak meg a kutak vizében, de régen ez nem így volt. Gyerekek és felnőttek lógatták bele lábukat, vagy gázoltak át a vízen a felfrissülés reményében. 

A baranyai térségben számtalan strand működött, amelyeket tömegek látogattak. Pécsen is még van pár, de az egykori Balokány Fürdő emlékeit már csak fotók, a romok és a régen ott strandolók őrzik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában