Linder Béla kerül górcső alá

2024.07.14. 14:00

A legvitatottabb pécsi polgármester életéről készül történelmi könyv

Két évvel ezelőtt készült lapunkban interjú dr. Csere Péter íróval. A sokáig büntetőperes ügyvédként praktizáló szerző mára több kötetet publikált, bűnügyi és történelmi témákban. Két éve Pécsen Linder Béla egykori hadügyminiszter és pécsi polgármester után kutatott, új könyvéhez. A készülő monográfiába adott bepillantást a szerző tanulmánya, melyet a Janus Pannonius Múzeum évkönyvében is publikált.

Mohay Réka

Csere Péter célja, hogy átfogó képet nyújtson Linder Béla pécsi polgármester és hadügyminiszter tevékenységéről, annak történelmi, politikai jelentőségéről. Nem törekszik teljes részletességre, inkább a jogi kérdéseket és az egyes események mögötti összefüggéseket kívánja feltárni.

A szerző számára az egyik fő apropót az adja, hogy Linder Béla kulcsszerepet játszott egy tragikus időszakban, amikor Károlyi Mihály kormányának hadügyminisztereként 1918 novemberében elrendelte a magyar hadsereg leszerelését.

Híres kijelentése, „katonát látni nem akarok” széles körben ismert. Csere leírja, Linder védelmezői gyakran próbálják mentegetni szavait, azonban a szerző úgy látja, Linder későbbi tettei és nyilatkozatai egyértelművé teszik, hogy célja valóban a magyar hadsereg felszámolása volt.
Csere Péter tanulmányában leírja, a készülő könyv részletesen bemutatja majd a pécsi és baranyai történelmi kontextust, különösen a szerb megszállás időszakát.

A készülő könyv egy része az első világháború időszakára koncentrál majd, bemutatva Linder Béla katonai pályafutását, a magyar hadseregben betöltött szerepét. Elemzi Linder döntéseit és azokat az eseményeket, amelyek hozzájárultak polgármesterré választásához, rámutatva, hogyan formálta a háború politikai nézeteit. A forradalmak időszakát tárgyalva az író elemzi a különböző politikai erők és mozgalmak hatását, valamint azt, hogyan navigált Linder e viharos időszakban. 
 

Áttekinti Linder Béla pécsi polgármesterré választásának körülményeit, amelyeket törvényességi kérdések öveznek.


Rávilágít, a választás 1920. szeptember 22-én történt, amikor a törvényhatósági bizottság egyhangúan választotta meg Lindert, azonban ennek összetétele nem felelt meg a hatályos törvényeknek. Kitér a politikai gyilkossági kísérletre is, amely 1921. július 2-án történt Linder ellen.
Linder folyamatos kapcsolatot tartott Belgráddal és Nikola Pašić szerb miniszterelnökkel, miközben elhitette a pécsiekkel, hogy befolyásos ember. Jelentős szerepet játszott az 1921. augusztus 14-én „kikiáltott” Baranya-Bajai Szerb-Magyar Köztársaság létrejöttében is.

Linder Béla pécsi polgármester vitatott életművét tekinti át Csere Péter

Szó esik Linder Béla jugoszláviai kapcsolatairól. A jugoszláv hatóságok először kiutasították Lindert, de később személyes kapcsolatainak köszönhetően mégis letelepedhetett. Belgrádban, majd Zomborban élt, és folyamatosan kereste a kapcsolatot Horthy-ellenes emigráns csoportokkal, bár ezekben az erőfeszítésekben nem mindig járt sikerrel. 

A magyar hatóságok nemzetrágalmazás miatt többször eljárást indítottak ellene, de ezeket külföldi tartózkodása miatt fel kellett függeszteni. 

A Délvidék visszacsatolásakor a magyar csendőrség nyomozócsoportot alakított Linder elfogására, de ő Belgrádba szökött, ahol a német megszállás alatt a Gestapo letartóztatta, azonban rövid idő múlva szabadult, és a háború végéig a megszállt Jugoszláviában tartózkodott – állapítja meg Csere.
Linder Béla 1945-ben visszatért Magyarországra, ahol tábornokká léptették elő, majd 1950-ben visszautazott Jugoszláviába. Linder élete végéig jugoszláv állami nyugdíjat kapott, és utolsó éveit Zomborban töltötte, időnként Belgrádban gyógykezelték. 

Linder 1962. április 15-én hunyt el Belgrádban, temetésére április 17-én került sor Zomborban, ahol állami sírhelyet kapott, és temetésének költségeit a jugoszláv állam finanszírozta.

– tudjuk meg Csere Péter készülő kötetét bemutató tanulmányából.
A szerző célja, hogy a lehetőségekhez mérten egy vitatott megítélésű személyről teljes képet adjon az olvasónak. Jogi és történelmi elemzései révén a készülő kötet bizonyára egyedülálló és újszerű perspektívát nyújt majd az olvasóknak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában