Oktatási központ és közösségi tér lesz az elhagyatott épületből

2024.06.20. 17:30

Zsolnay Kacsás kút is helyet kaphat a pécsi Nemzeti Kaszinó felújítása során

Mint arról korábban beszámoltunk, Pécs egy ikonikus épülete új funkciót kap. A sok éve elhagyatott egykori Nemzeti Kaszinó egykori helyszíne a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozásának pécsi központja lesz. Az épület revitalizációjáról és a projekt állásáról Erdei Krisztián, az MCC pécsi képviseletvezetője adott friss információkat.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

Erdei Krisztián, az MCC pécsi képviseletvezetője elmondta, egy különleges műalkotást is helyre kívánnak állítani a Nemzeti Kaszinó egykori épületének udvarán.

Nemzeti Kaszinó felújítása: Zsolnay is helyet kap
Nemzeti Kaszinó felújítása: Zsolnay is helyet kap. A Zsolnay Kacsás kút éke lehet a megújuló épületnek

 A Pécsi Nemzeti Kaszinó esetében lezárult a nagyon alapos tervezési szakasz. Bár az épület elvesztette műemléki védettségét, mi úgy kezeljük, mint egy műemléket, és igyekszünk az eredeti formájában, az eredeti tervek figyelembevételével visszaállítani az épület régi fényét. Terveink szerint több Zsolnay-porcelánt is el fogunk helyezni az épületben, többek között csempéket, illetve vissza kívánjuk állítani a kertben a Kacsás kutat, melynek izgalmas a háttértörténete 

– számolt be Erdei Krisztián.

A Nemzeti Kaszinó kertjében 1909-ben helyeztek el egy eozinmázas, vadkacsákkal díszített szökőkutat, melyet a pécsi Zsolnay-gyárban készítettek, alkotója Maróti Géza volt. Ennek eredetijét az 1906-os milánói világkiállítás magyar pavilonjában mutatták be. A kiállítás során a magyar pavilon leégett, de utána négy másolatot készítettek a kútból, ezek egyike díszítette évtizedeken át a pécsi Kaszinó kertjét. Az 1970-es évek elején, az épületegyüttes és a kert átépítésekor eltávolították, megmaradt darabjait 1982-ben a Zsolnay Múzeumba szállították, ahol a raktárban várakoztak egészen 2007-ig. 

Ekkor a Kacsás kút újra kikerült a Zsolnay Múzeum látogatóterébe, fő attrakcióként. Most pedig ebből terveznek egy új példányt elkészíteni a Király utcai, felújítandó épület kertjébe.

Azon dolgoznak most a kollégáink, hogy ezeket a Zsolnay-értékeket is integrálják az épület terveibe. Fontos, hogy igyekszünk ebbe a munkába helyi, pécsi művészeket is bevonni, ez meghatározó eleme az épület revitalizációjának

 – tette hozzá a képviseletvezető.

Az egykori Nemzeti Kaszinó udvarán álló díszkútról a Régi Pécs Facebook-oldalon is láthatunk archív felvételt.

A tervezésen túl a Nemzeti Kaszinó felújításának gyakorlati kivitelezése is hamarosan kezdetét veheti.

Most, hogy lezárult a tervezési szakasz, kollégáink gőzerővel dolgoznak a közbeszerzés kiírásának előkészítésén. Reméljük, hogy rövid időn belül meg tudjuk jelentetni a közbeszerzési pályázatot, és kiválaszthatjuk azt a vállalkozót, aki a legjobb ajánlatot teszi. Ő végezheti majd az épület felújítását és a Mária utcai épületrészek megépítését

 – hangsúlyozta Erdei Krisztián.

A projekt célja, hogy 2026-ra már látható eredményei legyenek a munkálatoknak. A pécsi adottságok okán azonban az építkezés során valószínűleg régészeti leletekbe is botlanak majd, ami befolyásolhatja a határidőket. 

Az MCC azon dolgozik, hogy minél hamarabb látványosan is megmutatkozzon az épület megújulása.

 

A Nemzeti Kaszinó egykori épülete az MCC központja, oktatási, közösségi helyszín lesz

Az épület elsősorban a diákok oktatási helyszíne lesz, hiszen már most is körülbelül 250 diák tanul a pécsi MCC-ben, és ez a létszám a következő években még várhatóan növekedni fog.

A Nemzeti Kaszinó egykori épülete a legtehetségesebb pécsi diákok oktatási helyszíne és a pécsiek találkozóhelye is lesz. A földszinten vendéglátóipari egység is működhet majd, illetve a díszteremben bálokat, konferenciákat tudunk rendezni 

– emelte ki a képviseletvezető.

Az MCC-ben jelenleg is zajlik a jelentkezés az Egyetemi Programra. Azok, akik most érettségiztek és a Pécsi Tudományegyetemen folytatják tanulmányaikat, június 30-ig jelentkezhetnek a programra.

A diákok nemcsak ingyenesen kapnak szállást és egy közösség tagjai lehetnek, hanem nemzetközileg versenyképes tudást is szerezhetnek nálunk, mindezt az egyetemi képzéssel párhuzamosan, azt kiegészítve

 – tette hozzá Erdei Krisztián.

A pécsi Nemzeti Kaszinó épületének megújulása nemcsak az MCC diákjai, hanem a helyi közösség számára is jelentős változást hozhat, egy belvárosi, szebb napokat látott épület telhet meg újra élettel. 

Az épület felújításának látványterveit korábbi cikkünkben is megtekinthetik.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában