Elindult a kivitelezés

2024.06.01. 08:20

Régóta várt beruházás valósul meg a Pécsi-tónál

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz támogatásával, az Élhető települések című felhívás keretében 250 millió forintból befejeződik a Pécsi-tó mentén végig futó járda fejlesztése – számolt be róla közleményben a Baranya Vármegyei Önkormányzati Hivatal.

Bama.hu

Forrás: MW

Orfű, mint turisztikai fogadóterület vonzóvá tétele szempontjából elengedhetetlen a kulturált fürdőzés feltételeinek folyamatos fejlesztése, valamint a szezonális kínálatot kiegészítő, a turisztikai szezont kibővítő és a tartózkodási időt hosszabbító kulturális és turisztikai fejlesztések, amihez a tervezett - hiánypótló - összekötő szakasz nagyban hozzájárul. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.

A Pécsi-tó körül már évek óta működik a tavat körülölelő elválasztás nélküli kerékpár- és gyalogút, ahol jelen fejlesztési feladat a tó észak-nyugati részén hiányzó gyalogos hálózati kapcsolatot szándékozik elősegíteni. A tervezési fejlesztés Orfű település belterületi szakaszát érinti a Dollár út mentén.

A környezeti adottságok és az ingatlanjogi határok nagyban befolyásolják a tervezett nyomvonal kialakítását. A tervezett létesítmény teljes mértékben hozzájárul és elősegíti a biztonságos gyalogos közlekedést a tervezett szakaszon, ahol jelenleg az országos közút meglévő burkolatának használata mellett bonyolódik a gyalogos közlekedés.

A meglévő gyalogos és kerékpáros létesítmény jellemzően a Pécsi-tó közvetlen partján húzódik, mely szakaszokon jellemzően rekreációs, turisztikai tevékenységek zajlanak. A hálózat hiányzó észak-nyugati szakaszán a tó partján történő közvetlen nyomvonalvezetést az építés alatti környezetre gyakorolt hatása miatt nem javasolt.

Mivel a hiányzó szakaszon kizárólag gépjármű közlekedésére alkalmas útpálya található, a gyalogolni és kerékpározni vágyók az út padkáját, vagy az úttestet használják e célból. Az országos közút érintett szakasza gépjármű közlekedésére megfelelő, viszont a magassági vonalvezetése változatos, ahol be nem látható bukkanók követik egymást, ebből adódóan életveszélyes a gyalogosokra nézve.

A tó partján lévő két ingatlanon az önkormányzat a növényfelület rekonstrukcióját, ápolását is el kívánja végezni.

A tervezett járda hossza összesen 1264,60 m.

A 2024.05.17.-ei alapkőletétellel elindult a kivitelezés melyre 12 hónap áll rendelkezésre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában