Megjósoltuk

2024.06.24. 13:40

Baj lehet belőle: mi lesz a pécsi klón-ügy vége?

Nagy baj kerekedhet abból, hogy dr. Bodnár Imrének és klónszervezetének a dokumentációja egyelőre nem fellelhető, keresik a hivatalos szervek is. Mindezt megjósoltuk, de vajon mi lesz a pécsi klón-ügynek a vége?

Bóka Máté Ciprián

Forrás: Magyar Nemzet

Ahogy már hónapokkal ezelőtt megjósoltuk, bár mindenkire, még a pécsi baloldal kedvenc ügyvédjére, Bodnár Imrére is vonatkoznak a törvények, úgy tűnik, hogy mégsem sikerült azt maradéktalanul betartani és nem adták le a pénzügyi beszámolót időre. Lapunknak ugyanis a bíróság részéről is nyilatkoztak a pécsi klón-ügy főszereplőjének, dr. Bodnár Imrének az egyik szervezetéről. 

klón, Gyurcsány, pécsi
A klón-ügy részletei még nem teljesen világosak 
Forrás: Magyar Nemzet

A Pécs Törvényszék részéről megkeresésünkre közölték, hogy a civil szervezeteknek minden gazdasági évet követő ötödik hónap utolsó napjáig kell mérlegeiket, előző évről szóló pénzügyi beszámolójukat leadniuk. Mint azt megtudtuk, a szóban forgó egyesület beszámolója majdnem két  héttel az említett határidő után sem fellelhető a bíróság oldalán található és nyilvános adatbázisban. De miért is lényeges ez, és mi az a pécsi klón-ügy?

A pécsi klón-ügy

A 2019-ben Péterffy Attila és a baloldali pártemberei a Mindenki Pécsért Egyesület égisze alatt indultak a választáson, aztán a pozíciókon és a pénzügyi hatalmon civakodók összerúgták a port, és Péterffy és a Mindenki Pécsért Egyesületet szakított, aminek következtében legutóbb már külön indultak. A szakítás után aztán a baloldali közgyűlési frakció a Pécs Jövője Egyesület nevét kezdte el használni, amelynek irányítását a baloldal számára kudarccal végződő 2022-es parlamenti választás után dr. Bodnár Imre ügyvéd vett át. Bodnárról pedig köztudott, hogy 100 millióba kerülő "átvilágításra" kapott megbízást Péterffytől, de aztán a teljesítési igazolásokat a munkáról már nem mutatták be az illetékes bizottságnak. 

Bodnár aztán ebben az esztendőben, éppen a választás előtt egy teljesen hasonló profilú, szó szerint azonos célokat kitűző szervezetet  hozott létre néhány betű eltéréssel: a Pécs Jövőjéért Egyesületet, aminek égisze alatt indultak a választáson baloldaliak, s végül el is bukták a közgyűlési többséget.  Az eredeti Pécs Jövője Egyesületet pedig A Város Jövője Egyesületre keresztelték át. 

Mire kellett a klónszervezet?

Már az év elején megírtuk, hogy az egyesületek ilyen megduplázása, klónozása első körben teljesen értelmetlen tűnik, hiszen miért is lenne szüksége a bárkinek is arra, hogy tartalmilag egy teljesen ugyanolyan, ám jogilag más szervezetet hozzon létre, hacsak nem az, hogy valami fontos dolgot elrejtsen, vagy trükköt vessen be? Nos a lépéssel a baloldaliak "tiszta" szervezettel tudtak elindulni, 

A választ a klónszervezet létrehozására mindeddig nem kaptunk, ugyanakkor Körömi Attila, a polgármester egykori programírója további kérdéseket vetett fel: nem lehet tudni, hogy valamilyen gyanús pénzmozgás miatt kellett röptében és suttyomban egy új egyesületet fabrikálni, melynek szintén Bodnár Imre az elnöke? Joggal merülhet fel az a gyanú, hogy valamilyen jogszabálysértő működés, esetleg jogszabálysértő pénzmozgás okán volt muszáj a Pécs Jövőjéért Egyesület igen sürgős bejegyzését megoldani – vélekedett Körömi.

Forrásaink szerint a "klónozásnak" az lehetett az értelme, hogy ezzel el tudták fedni az esetleges gyanús pénzmozgásokat Gyurcsány Ferenc támogatta helyi erők háttérszervezeteinél, nehogy a hatóságok, vagy a külföldi befolyásolási kísérletekkel szemben létrejött Szuverenitásvédelmi Hivatal komolyabban beletekintsenek a könyvelésbe – akár már a választás előtt. 

Nem számít a tömeges törvénysértés

A Pécs Jövőjéért Egyesület kapcsán Hoppál Péter, a Fidesz választókerületi elnöke még a vasárnapi választás előtt fordult a Helyi Választási Bizottsághoz a városban ezres számban előforduló törvénytelen plakátok miatt, mert szerinte a jelölőszervezet megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényt, valamint a választási eljárásról szóló törvényt is. 

A plakátokon ugyanis nem szerepelt

  • a kiadó neve, 
  • a kiadó székhelye és
  • a kiadásért felelős személy neve sem, pedig a választások tisztasága érdekében a jogszabályok szerint ezeket kötelező lett volna feltüntetni.

A Helyi Választási Bizottság ugyan megállapította, hogy törvényt sértettek, de szerintük a tettes ismeretlen. Éppen emiatt nem is bírságolnak meg senkit, magyarán a baloldaliak érdekében kirakott plakátok ügyében pont azért nem bírságoltak meg senkit, amiért a bírság járt volna, vagyis ezt is megúszták annak ellenére, hogy a napnál is világosabb, hogy kik lehettek az elkövetők.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!