Választás 2024

2024.06.05. 17:30

A Búza tértől régi Kertvárosig: Kalmár Péter képviselőjelölt osztotta meg ötleteit

Kalmár Péter a pécsi belváros déli részétől a régi kertvárosig terjedő választókerületének képviseletéért indul az önkormányzati választásokon a pécsi polgári szövetség színeiben. A háromgyermekes édesapa és református presbiter bár korábban nem volt közszereplő, most elkötelezetten készül arra, hogy aktívan hozzájáruljon baranyai vármegyeszékhely fejlődéséhez. Kalmár Péter terveiről, elképzeléseiről mesélt portálunknak.

Mohay Réka

Kalmár Péter elmondta, mi alapján döntött úgy, hogy képviselőjelöltként induljon. 

Kalmár Péter megosztotta ötleteit
Kalmár Péter megosztotta ötleteit
Fotó: Laufer László

– Korábban nem voltam közszereplő. Egy felkérést kaptam a vármegye elnökétől, és örömmel fogadtam el ezt

 – árulta el.

Szerinte egyre többen fordulnak el a közélettől. 

– Erről nyilván sajnos a közéleti szereplők is tehetnek, ugyanakkor az sem jó megoldás, ha teljesen elfordulunk a közügyektől. Úgy gondolom, ha egy kicsit is hozzá tudok tenni valami építőt és előremutatót, ami eredményekhez vezet és elindítja a fejlődés irányába Pécset, akkor már megérte bekapcsolódni a munkába

 – fogalmazott.
Kalmár szerint Pécs az elmúlt évtizedekben egyre inkább leszakadóban van. 

Drámai volt éveken át tapasztalni családi, baráti körökben, hogy a fiatalok vagy Budapestre, vagy külföldre költöztek Pécsről, mert nem tudott a város olyan megélhetési lehetőségeket kínálni számukra, ami miatt maradtak volna. Ez különösen fontos számomra, hiszen gyermekeim is abban a korban vannak, amikor lassan döntést kell hozniuk, maradnak-e vagy elmennek 

– állapította meg.

– Nyilván, azt szeretném, ha maradnának, de nem csak rájuk gondolok, hanem minden pécsi fiatalra. Szeretném, hogy a város számukra is élhető és hosszútávon vonzó város legyen, ahol érdemes családot alapítani és berendezkedni – hangsúlyozta Kalmár Péter.

Kalmár Péter konkrét tervei és javaslatai

Az 5. számú választókerület, amelyet Kalmár Péter képviselne, változatos terület, számos megoldandó problémával. A kerület kelet felől a Zsolnay-negyedtől, nyugaton pedig a régi kertvárosig és a vásártérig terjed.

 Kalmár több konkrét problémát azonosított, amelyek megoldási javaslatainak keresésében szeretne aktív részt vállalni.

  1. Felsővámház utcai általános iskola épülete: Ez az épület évek óta üres és kihasználatlan. A képviselőjelölt szerint mindenképp szükséges lenne megvizsgálni az állapotát és funkciót adni számára.
  2. Nyugdíjasház: Hiányzik az épületben lift és az akadálymentesítés, ami sok ott lakó idős életminőségét nehezíti.
  3. Zsolnay-negyed: – A terület nem tudja teljes mértékben betölteni szerepét, hogy Pécs lakosságát intenzíven oda csábítsa. Közbiztonsági problémák is vannak, amelyek megoldásra várnak – véli.
  4. Balokány-tó: Az egykori fürdő területét rendezni kellene, s megújítani, hiszen központi helyen található, és méltatlan állapotban van.
  5. Búza tér: Az itt található önkormányzati háztömb üresen áll, gyakran hajléktalanok vernek tanyát a hátsó udvarnál. 

Természetesen az anyagi források meghatározóak lesznek abban, hogy milyen irányba lehet elmozdulni. Ugyanakkor fontos, hogy ez az ingatlan szerves részévé váljon a pécsiek életének. Akár ugródeszkaként is szolgálhat azoknak a családoknak és fiataloknak, akiknek nincs más esélyük saját ingatlanhoz jutni, de akár idősotthonként is funkcionálhatna. Nem engedhetjük meg, hogy egy ilyen épület üresen álljon 

– hangsúlyozza Kalmár.

6. Régi vásárcsarnok: A régi vásárcsarnok területe és környéke rendkívül problémás a városban. 
– Szükséges a terület rendezése, több zöldterület kialakítása természetesen a városlakókkal egyeztetve – jelentette ki Kalmár Péter.

7. Verseny utca: Az elérhetőség és megközelíthetőség javítása szükséges, mivel az utca régóta rossz állapotban van.

8. Parkolási problémák: Különösen a vásártér környékén hiányoznak a megfelelő parkolási lehetőségek, szükséges lenne ezek bővítése.

9. Régi kertváros: A kedvelt városrész, ahol szinte minden lakó nagyon szeret élni. Azonban ez a terület kissé háttérbe szorult. 

Habár sok helyen már javították a járdákat és az utakat, még mindig vannak olyan nagy felületek, ahol ez nem történt meg. Sok idős ember és fiatal családok élnek itt, akik számára kiemelten fontos lenne a jó minőségű közlekedési infrastruktúra. Az egész városban tapasztalható, hogy az utak és járdák elhanyagoltak és rossz állapotban vannak, ezért ezeknek a felújítása kiemelt feladat lenne

 – hangsúlyozta a képviselőjelölt.

Az egyik helyi lakos, akivel beszéltem, behívott a kertjébe, s mutatott a hátsó udvarában egy önkormányzati tulajdonban lévő játszóteret, amit az utcafrontokról nem látni, mivel körülötte családi házak állnak. Egy viszonylag nagy terület ez, sok zöldfelülettel és nagy fákkal. Sajnos, jelenleg közepesen elhanyagolt és kihasználatlan. A kincset érhetne, s nem feltétlenül nagy összegű források kérdése, sokkal inkább az, hogy születik-e közös akarat a hasznosítást illetően. Ez kincset érhetne sok család számára, főleg, hogy nem minden ingatlan rendelkezik nagy zöld területtel

 – magyarázta Kalmár Péter.

10. A régi kertvárosban hiányoznak a korábban sajnos bezárt postahivatalok, ami sok idős ember számára jelent nehézséget. Érdemes lenne közösen megoldást keresni a problémára.

Kalmár Péter számára a szolgálat nem idegen fogalom

Kalmár Péter református családból származik, háromgyermekes édesapa. Felesége óvónő a református gimnázium óvodájában. Péter kiskora óta a Pécs-belvárosi református egyházközséghez kapcsolódik, ahol presbiterként és gondnokként tevékenykedik.
1995 óta dolgozik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pécsi területi szervezeténél, amit jelenleg titkárságvezetőként irányít. Tudományszervezéssel, innovációhoz és kutatás-fejlesztéshez kötődő kapcsolattartással foglalkoznak, hazai és határon túli magyar köztestületi tagokkal egyaránt kommunikálva.

Kalmár Péter számára – bevallása szerint – a közélet és a közösség szolgálata nem csupán munka, hanem hivatás. Ha megválasztják, célja, hogy Pécset újra élhetővé és vonzóvá tegye a fiatalok és az itt élők számára egyaránt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában