Több területet is lefed

2024.06.04. 17:30

A Honvédelmi Minisztérium és a Pécsi Tudományegyetem új alapokra helyezte kapcsolatát

Újabb együttműködését erősítette meg a Pécsi Tudományegyetem június 4-én, a megállapodás kibővíti és új alapokra helyezi a Honvédelmi Minisztériummal kialakított kapcsolatot.

Czeczon Enikő

A PTE Szenátusi termében a két fél közötti dokumentumot Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára, valamint Miseta Attila, a PTE rektora látta el kézjegyével. 

Honvédelmi Minisztérium, PTE, együttműködés
Kibővítette együttműködését a Honvédelmi Minisztérium és a Pécsi Tudományegyetem
Fotó: Csortos Szabolcs

Az együttműködéssel kapcsolatban Miseta Attila elmondta, hogy cél a hallgatói létszám, valamint a hallgatói gyakorlati képzés színvonalának növelése, továbbá a minisztériummal való szorosabb együttműködés kialakítása.  

Már vannak kézelfogható eredményei a Honvédelmi Minisztérium és a pécsi egyetem együttműködésének

A HM és a PTE közötti kapcsolatnak az elmúlt években számos, kézzel fogható eredménye volt már. A rektor példaként megemlítette a katonai forgózsámolyt, amit a PTE Műszaki és Informatikai Karának hallgatói fejlesztettek ki a honvédség megbízásából. Ez a szerkezet katonai terepjáróra szerelhető, és kollektív fegyverek működtetésére, és köríves mozgatására egyaránt alkalmas. 

Miseta Attilát követően a HM védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára, Kutnyánszky Zsolt tartotta meg ünnepi köszöntőjét, amelyben arról beszélt, hogy Magyarország biztonsági környezete megváltozott, ennek következtében fontos, hogy megerősítsük az ország védelmi képességeit.  

Az államtitkár kihangsúlyozta azt is, hogy elkészítették a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelési és Oktatási Keretstratégiáját, amely meghatározza az oktatás fejlesztési irányait, és – a Védelmi Ipari Stratégiával együtt – a védelmi ipari képzésfejlesztés alappilléreként szolgál. Ezzel párhuzamosan erősítik, illetve új alapokra helyezik a felsőoktatási intézményekkel való együttműködésüket. A június 4-i esemény ennek a folyamatnak egy fontos állomása volt.

A megállapodás magába foglalja a toborzás, az oktatás, valamint a tudományos, a védelmi innovációt és kutatási, fejlesztési területeken való együttműködést. Kiemelt területnek számít a katonai egészségügy és hadtudomány, de hangsúlyos szerep jut a sport- és rekreációs szakemberek képzésére is. Ez utóbbi azért fontos, hogy testileg-lelkileg egészséges, fizikailag fitt ifjúság nevelődjön. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában