Siker?

2024.06.19. 20:00

Brutális, kétmilliárdos hitel nyomja a városi céget

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-t többször igyekezett a baloldali önkormányzat úgy beállítani, mint sikeres céget, de közben a múlt év végi beszámolóból is kiderül, hogy 2 milliárd forintnyi hitel nyomja a vállalatot. A cég idénre betervezett egy nagyobb telekeladást is, aminek egyelőre nincs semmilyen jele, miközben 300 milliós volt az év végén a szállítói kötelezettsége.

Bóka Máté Ciprián

A regnáló városvezetés nemrég még azt hirdette, hogy pénzügyileg függetlenné vált miután visszafizette a korábban felvett kamatmentes állami támogatást a tízmilliárdnál is több állami normatívának is köszönhetően. Azt már nem hangsúlyozták, hogy 16 milliárdosra növelték a külföldi banktól felvett adósságállományt, illetve arról sem ejtettek szót, hogy a Pécsi Vagyonhasznosítónak kétmilliárd forintnyi hitel terheli a kasszáját. 

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-t többször igyekezett a baloldali önkormányzat úgy beállítani, mint sikeres céget, de közben a múlt év végi beszámolóból is kiderül, hogy 2 milliárd forintnyi hitel nyomja a vállalatot.
A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-t többször igyekezett a baloldali önkormányzat úgy beállítani, mint sikeres céget, de közben a múlt év végi beszámolóból is kiderül, hogy 2 milliárd forintnyi hitel nyomja a vállalatot.

Komoly terhet ró rájuk a hitel törlesztése

A vállalat 2024-es üzleti tervében persze szerényen hallgatnak ezen hitelek részleteiről, annyit vallanak be, hogy hatalmas terhet ró rájuk a 350 milliós tőke- és a 196 milliós kamattörlesztés negyedéves fizetési kötelezettsége, valamint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra elmaradt árbevétele miatti kötbérfizetés.

Bár nem fejtik ki, Pécsen köztudott, hogy még a szocialista érában megépített Expo Centerre felvett hitel nyomta súlyos teherként a céget hosszú-hosszú évekig, amelynek hatása a mai napig érzékelhető, a manufaktúrával kapcsolatos kötbérfizetés pedig szintén lassan két évtizedre visszanyúló, az önkormányzatra komoly terhet jelentő szerződésből fakad. 

 

Nőtt is az összeg

Érdekesség azonban, hogy egy év alatt, 2022 és 2023 között 100 millióval nőtt a rövid lejáratú hitelek összege, valamint 360 millióval az az egyéb kötelezettségek összege is. A 2023-as évet ugyan még 430 milliós adózott eredménnyel zárta a vállalat, ám ebben komoly szerep juthatott annak, hogy a baloldal rendkívül módon felpörgette az ingatlaneladásokat. 

 

Portfólió tisztítás, mint ingatlankiárusítás

A 2024-es üzleti tervben pedig szinte egy laza kézmozdulattal elintézik a városi vagyon kiárusítását, mondván "az ingatlanportfólió tisztítása eredményeként azokat az ingatlanokat adják el, amelyek jövedelmezőségi szempontból nem megfelelőek". Egyébiránt idén már csak 171 milliós adózott eredménnyel számolnak. Ez azért is lehet vékonyka, mert beterveztek egy 120 milliós ingatlaneladást is erre az évre a Déli Ipari Parkban a német multi, a Thyssenkrupp számára. Mint ismeretes, az a vállalat két telket ugyanitt már megvett, de nem építkezett, a harmadikra pedig az elővételi jog július 1-én lejár – pár nap még vissza van ugyan, de egyelőre nincs hír arról, hogy élne ezzel a lehetősséggel a befektető. 

Mindenesetre a 2023-as adatok alapján az is látszik, hogy a cég szállítókkal szembeni kötelezettsége is 100 millióval nőtt 2022-es évhez képest, és elérte a 300 milliós küszöböt. 

 

Miért is távozott?

A vállalat élén egyébként tavaly nyáron volt változás, akkor hagyta el a céget –sőt a várost is – a vezérigazgató, Szabó Szilárd, helyére pedig az addigi gazdasági igazgató, Jedlicska Zsófia kerülhetett egyfajta személyzetis portfólió tisztításként. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!