Vége a kampánynak

2024.06.13. 20:00

Ennyi volt? Októberben leállhatnak a reptéri járatok!

Nem véletlenül titkolták az adatokat a baloldali pécsi önkormányzat által kézi vezérléssel irányított pécsi repülőtérnél, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy csak októberig lesznek Pécsről menetrendszerinti járatok. Sőt, már az őszi szünet idejére sem lehet jegyet venni, mert a cég honlapja szerint nem lesz reptéri járatok.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

A jelenlegi információink szerint válik érthetővé az, hogy hiába kérdeztük nemrég, a közpénzekből fenntartott Pécs-Pogányi Repülőtér vezetése nem árulta el, hányan használják és mennyibe kerül a járatindítás a pécsieknek. A tavasszal elindított járatok beindítására már több tízmilliót kifizettek a regnáló városvezetők a pécsiek pénzéből, az önkormányzati kasszából. 

járatok, pécs, repülőtér
A járatok helyeire csak októberig tudunk jegyet venni -   Fotó: Laufer László

A Pécs-Pogány Repülőtér azt követően tudott járatokat indítani, hogy a Magyar Állam 2021-ben megvásárolta egymilliárdért a többségi tulajdonrészét, aminek következtében már az új tulajdonos az első teljes gazdasági évben 135 milliót öntött bele a cégbe. Tavaly pedig már 158 millió forinttal támogatta a létesítmény működését a tulajdonosi joggyakorló Külgazdasági és Külügyminisztérium. Ez háromszorosa annak, amit a pécsi baloldali önkormányzat hozzáadott az üzemeltetéshez. 

Ezért voltak titkosak a járatok adatai? 

A közelmúltban megpróbáltuk megtudni, hogy a pécsi repülőtérről elindított járatok milyen kihasználtsággal működnek és azt is, hogy a járatok finanszírozásához mennyivel kell azoknak is hozzájárulniuk az adójukkal, akik nem tudják vagy nem akarják igénybe venni a szolgáltatást. 

Dragovácz Márk ügyvezető igazgató azonban ezeket az egyébként közérdekű adatokat egyszerűen üzleti titokra hivatkozva nem árulta el. A titkolódzás azért is lehet részükről érthető, mert a választás után arra hívták fel az olvasóink a figyelmét, hogy október második felétől egyetlen járatra sem lehet foglalni: sem Korfura, sem Máltára, sem Münchenbe nem lehet elutazni repülőgéppel. Nyilván ezekből az országokból sem lehet a városba repülni. 

Őszi szünetben már nem repülhetünk

Ráadásul a vállalat honlapja szerint az utolsó járatok október 25-én közlekednek, holott az iskolai őszi szünet október 26-tól november 3-ig tart, az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap pedig október 25. lesz. Vagyis a családok az amúgy kellemes, őszi mediterrán időben sem tudnak kikapcsolódni, arról nem is beszélve, hogy az üzletemberek, az egyetemista célközönség sem tudja igénybe venni a müncheni járatot ettől az időponttól kezdve. 

Portálunknak baloldali források már a választások előtt jelezték, hogy ez a forgatókönyv benne van a pakliban. A remek kampányeszköznek bizonyuló járatindítás csak októberig fog szólni, és éppen az akkor felálló új önkormányzat "viheti el" balhét azzal, hogy szinte regnálásának kezdetével együtt szűnnek meg a menetrendszerinti járatok Pécsen. Egyszerűen azért, mert nincs meg kellő infrastruktúra arra, hogy a késő őszi, a téli és a kora tavaszi időjárásban is fogadjon gépeket a légikikötő. 

Érdekesség, hogy jövő tavasztól sem lehet egyetlen gépre helyet foglalni. 

Csizmadia tervezte, pécsiek másra szavaztak

Csizmadia Péter fideszes polgármesterjelölt Pécs 2030 programjában éppen ezért szerepelt az, hogy "megkezdjük a pogányi reptér valódi fejlesztését, hogy 21 századi színvonalú légikikötővé válhasson". Ennek része pedig egyértelműen az is, hogy egész évben nyitvatartó létesítményt hozzanak létre. A városban élők azonban ezt nem támogatták, inkább Péterffy Attila választották meg, akinek azonban nem volt érdemi programja, a 2019-es vállalásait is inkább eltüntette az oldaláról. 

Ennek ellenére a nemzeti oldal nem adta fel és a programjukat igyekeznek megvalósítani a pécsiek érdekében – tudtuk meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában