Telefonbeszerzés

2024.06.19. 07:00

Az utolsókat rúgják, de félmilliárdról döntenek

Az önkormányzat éléről októberben távozó baloldali rezsim egyik utolsó nagy dobására készül: a városházi telefonos flotta vásárlásában megbíztak egy újabb ügyvédet, hogy "segítsen" nekik "szakérteni", de túl alacsony árat kaptak, ezért inkább érvénytelenítették a legkedvezőbb ajánlatot. A szerződés ügye jelenleg a Közbeszerzési Döntőbizottságot előtt van, miután az eljárást megtámadták.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: View Apart

A baloldali önkormányzat Költségvetési és Gazdasági Bizottsága tavaly október végén döntött úgy, hogy közbeszerzést ír ki az önkormányzat a városi intézmények, cégek és a Polgármesteri Hivatal számára telekommunikációs szolgáltatások ellátására. Ez 4200 hívásfogadásra és internet elérhetőségre alkalmas SIM-kártya (valamint további opcionálisan 1300), és 1100 mobiltelefon (plusz 340 opció) beszerzésére irányult. A szerződés három évre szólt volna 2024. május 11-től, mert akkor járt le a mostani szolgáltatóval, a Magyar Telekommal kötött szerződés. Ez több mint félmilliárd forintos költséget jelent az önkormányzatnak.

szerződés, telefon
Több mint félmilliárdos szerződés kapcsán nem jött össze a közbeszerzés

Eredetileg még fontos volt az alacsony ár

Akkor Ruzsa Csaba alpolgármester – aki várhatóan idén ősszel távozik – előterjesztésében hangsúlyozottan az szerepelt, hogy „az önkormányzat több szervezettel társulva közös ajánlatkérőként kívánja lefolytatni a közbeszerzési eljárást, bízva a nagyobb mennyiségű beszerzés során elérhető alacsonyabb díjtételekben”.

Sok ügyvéd kis helyen is elfér

Ennek megfelelően a beérkező ajánlatokat is úgy pontozták volna, hogy melyik adja a legkedvezőbb ajánlatot a havidíjra, az internetezés díjaira, vagy éppen a készülékre. Az eljárás lebonyolítására Borbás Zoltán ügyvédet, mint az önkormányzat közbeszerzési tanácsadóját kérték fel. Ez azonban nem volt elég, a Költségvetési és Gazdasági Bizottság a beérkező árajánlatok „szakértésére” még a BHK Menedzsment Kft. képviseletében dr. Harci-Kovács Kolos ügyvédet is felkérte. 

Túl jó volt az ár, nem kellett a szerződés

A választások előtt nem sokkal kellett volna győztest hirdetni a közbeszerzésen, csakhogy ez nem történt meg, mert a szakértő szerint túl alacsony ár szerepelt a legkedvezőbb ajánlatban. Erre a bizottság érvénytelenítette a Vodafone ajánlatát és nem hirdettek győztest.

A választások után ősszel leköszönő baloldali koalíció miután elvesztette a nyers erőfölénnyel járó, másokat elnyomó többségét a pécsi önkormányzatban, egyik utolsó döntéseként még elindítaná a félmilliárdos beszerzést. 

Ügyvéd ügyvédnek igazol

Ugyanakkor mindezt úgy, hogy nem csupán Borbás ügyvédet bíznák meg a feladattal, hanem „szakértőként” most már Harci-Kolosék cégét is felkérik óránként nettó 20 ezer forintos díjért, maximum egymillió forintért. Sőt, azt is megengednék, hogy az egyik ügyvéd leigazolja a másik teljesítését, holott nem a saját üzleti, a belső baloldali körök vagyonáról, hanem közpénzek felhasználásáról van szó. 

Megtámadták az eljárást

A történtek érdekessége, hogy a pécsi baloldal döntését – miszerint túl alacsony volt az ár – a Vodafone megtámadta, így az ügy már a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt van. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!