Elővezethetik

2024.05.18. 12:00

Vajon rendőrökkel mennek-e a polgármesterért?

Márciusban kellett volna bíróság elé állnia a kozármislenyi polgármesternek, hiszen Biró Károly vádlott ellen nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény miatt indult eljárás. A baloldalnak kedves polgármester azonban nem jelent meg a büntetőügyének tárgyalásán, amelyet keddre tűztek ki.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

A helyiek szerint Biró Károly vádlott, polgármester megkérdőjelezhető indokkal mentette ki magát márciusban a bírósági bűnügyi tárgyalásról, akkor ugyan kórházi kezelésre hivatkozott, de a tárgyalást megelőző napon készült felvételen az látszott, hogy az egyik nevezetes kozármislenyi vendéglátóhely teraszán integet, másokkal kedélyesen beszélget. A bíróság mindenesetre elfogadta a polgármester által beadott kimentést, ezért jövő keddre halasztották el a köztörvényes büntetőügyben vádlottá vált polgármester tárgyalását. 

Biró Károly, kozármislenyi, polgármester,
Biró Károly polgármester, a büntetőügy vádlottja - Fotó: Löffler Péter

A polgármester vajon elmegy-e?

Egyelőre nem tudni, hogy elmegy-e a bíróságra Biró Károly vádlott, vagy kimenti magát megint valamilyen okkal, vagy pedig esetlegesen rendőrökkel vezetik elő. Mindenesetre információink szerint egy másik magánvádas ügy pénteki tárgyalására sem ment el, távolmaradási indokát elfogadta a bíróság. 

 

Hűtlen kezelés 

Mint közismert, az ügyészség a nyomozása során azt állapította meg, hogy Biró Károly vádlott az önkormányzati hivatal nevében 2014-ben két biztosítást is kötött, de egyikről sem döntött az önkormányzat, a képviselők pedig csak elvileg az egyikről tudhattak. Az egyik esetében a vádlott a biztosításhoz szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben arról nyilatkozott, hogyha 2019-ben nem választanák újra, akkor a végkielégítést ezzel biztosítja. Mivel újjáválasztották, ez okafogyottá vált, de a másik, szintén 2019-ben lejárt szerződés alapján 1,5 milliót saját számlájára utaltatott. Emiatt nagyobb vagyoni hátrány okozó hűtlen kezelés okán emeltek ellene vádat  – derült ki a Pécsi Törvényszék közléséből. 

Hamis közokirat gyártása

A vádirat szerint azért, hogy az ügyletet később legalizálja, utólag rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze, ahol jutalmat állapítottak meg a részére, éppen akkora összegben, mint ami az életbiztosítás volt. Mindezeken kívül 2015-2019 között Biró az önkormányzat bankszámlájához tartozó bankkártyával is rendelkezett, de miután vizsgálat indult, szintén utólag, 2020 elején írt alá polgármesteri utasítást a bankkártyák használatával kapcsolatban, melyben a vádlott hivatali hatáskörével visszaélve, utólag, hamisan foglalt közokiratba lényeges tényeket.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!