2024.04.06. 14:40
A sonkával és a tormával is akadt gond
A kép illusztráció
Forrás: Shutterstock
Fotó: Halfpoint
Az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés március elején indult, és már az első szakaszában többször kellett a felügyelőknek intézkedniük, mint tavaly, annak érdekében, hogy az ünnepi asztalokra biztonságos és megfelelő minőségű ételek kerüljenek.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatója szerint az egy hónapon át tartó akcióban fokozottan vizsgálták a sonkák előállítását és a tojások csomagolását, a kereskedelemben pedig az étkezési tojás, a pácolt, füstölt húskészítmények, az édesipari termékek, a friss, primőr, import zöldségek és gyümölcsök, valamint a borászati termékek és alkoholos italok forgalmazásának ellenőrzését végezték a szakemberek.
Az első két hét tapasztalatai azt mutatták, hogy leggyakoribb hibák a higiéniai hiányosságok voltak, elsősorban az üzletekben és a vendéglátásban. Ezek előfordulási aránya jóval magasabb volt a tavalyinál. Emellett a dolgozók egészségügyi alkalmassága kapcsán is sokkal több szabálytalanságot tártak fel az ellenőrök, mint tavaly.
- Az ellenőrzés első két hetében összesen 362 élelmiszertételt kellett kivonni a forgalomból 5211 kg mennyiségben, az előző évben ilyen döntést a hatóság 208 tétel (7448 kg élelmiszer) esetében hozott. A forgalomból történő kivonás oka leggyakrabban a fogyaszthatósági, valamint a minőségmegőrzési idő lejárta volt
- közölte a Nébih.
A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint 45-ből 15 sonkánál volt magasabb a mért sótartalom a Magyar Élelmiszerkönyvben megengedett értéknél, míg a tormák esetében 21 készítményből 5-nél lépték túl a tartósításhoz használt kén-dioxid adalékanyag megengedett mennyiségét. A kifogásolt termék esetében a termékek gyártói, illetve első magyarországi forgalmazói ellen hatósági eljárás indult.