2024.02.04. 14:40
Kétszázhetven kilós disznót vágtak szombaton, innen senki nem távozott éhesen vagy szomjasan
Negyedik alkalommal rendezett a drávaszabolcsi önkormányzat disznóvágást. A szombati program reggel 7 órától a 20-25 fős lelkes böllér csapat munkájával kezdődött, akik egy 270 kilós disznót vágtak és dolgoztak fel.
A hurkát és a kolbászt titkos recept alapján fűszerezett hússal töltötték meg. Az egész délelőttös sürgés-forgásnak meglett az eredménye, hiszen senki nem ment haza éhesen a rendezvényről. A kora délutáni kóstoló közben a színpadon a Mecsek Táncegyüttes, majd a Kikerics Néptáncegyüttes gyerekcsoportja szórakoztatta a résztvevőket.
Solti Dezső, Drávaszabolcs polgármestere elmondta, a program elérte a célját, hogy a közösséget összekovácsolja, illetve erősítse, és nem csak idén, hanem már az előző években is remek hangulatban telt a helyiek számára ez a nap.
– Mindenki tudta a dolgát, mindenki segített, ahol tudott, és ami a legfontosabb, mindenki jól érezte magát – fogalmazott a községvezető. Az idei rendezvénynek még az időjárás is kedvezett, hiszen gyönyörű napsütésre és egész napon át kitartó, szélcsendes időre ébredt a falu. Nem úgy, mint például tavaly, amikor óriási szélben, a sátort fogva bonyolították le a programot. Bár akkor sem szegte kedvét senkinek az idő, akkor is jót mulatott a helyi közösség. A disznót és az italokat idén az önkormányzat támogatóktól kapta, így tulajdonképpen a fűszereket kellett megvenni, és jó hangulatot kellett teremteni. A Drávaszabolcsi Falufejlesztő és Faluszépítő Egyesület tagjainak köszönhetően szinte minden ment magától.
Az idei rendezvényre is sokan jöttek a környező településekről, sőt, a harkányi szállóvendégek közül is többen látogattak ki a programra, így volt például keceli és békéscsabai vendégük is.
A disznóvágást már hagyományosan pálinkaverseny és nyársdugó versírás színesítette. Az idén 19 nedűt értékelt a zsűri. Drávaszabolcs legzamatosabb pálinkáját Vass Szilárd készítette, amely egy Irsai Olivér szőlőpálinka volt. Második lett Majnik Sándor birs pálinkája, a harmadik helyen a Fischer család szilvapálinkája végzett, Mészáros Tibor birs pálinkája pedig különdíjat kapott.
A drávaszabolcsi önkormányzat másik nagy rendezvénye a Halfőző Fesztivál, amelyet idén szintén negyedik alkalommal, hagyományosan június első hétvégéjén rendeznek majd meg.