2023.12.17. 15:20
Otthon is elkészíthetjük a világ legfinomabb édességét
Az adventi vásárok egyik elengedhetetlen kelléke a kürtőskalács – nem egy, és nem két olyan ismerősünk van, aki szinte csak ezért megy ki borongós, hideg téli estén az adott város főterére. Pedig a kürtőskalács otthon is elkészíthető.
Az ízeknek valóban nincs párjuk
Forrás: mindme
A pécsi adventi vásáron szinte folyamatosan hosszú sorokkal találkozunk a kürtőskalácsosnál. Ez persze részint érthető, hiszen a világ egyik legfinomabb édességéről beszélünk, amely kifejezetten fel tudja dobni az átborzongató estét. Ugyanakkor kis odafigyeléssel, megfelelő elszánással, és véget nem érő lelkesedéssel akár otthon is készíthetünk kürtőskalácsot. Ebben a mindmegette.hu segít.
Hozzávalók:
3 dl tej
3 ek cukor
2 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
fél citrom reszelt héja
csipetnyi só
1 db tojás
5 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk. Fél dl-t egy kis tálkába öntünk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük, és félretesszük, hogy kissé felfusson.
- A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a többi cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót, majd alaposan összekeverjük.
- Készítünk egy mélyedést a lisztes keverék közepébe, beleütjük a tojást, beleöntjük a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt is.
- A dagasztóspirállal addig keverjük, míg összeáll a tészta, majd több részletben hozzádagasztjuk az olvasztott vajat is. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd áttesszük egy lisztezett kelesztőtálba, és folpakkal letakarva, meleg helyen 20-30 perc alatt hagyjuk megkelni a tésztát.
- A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és néhány üres sörösdobozt lekenünk olvasztott vajjal.
- Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafalületre borítjuk, ½ cm vastag lappá nyújtjuk, majd egy pizzavágóval 1,5-2 cm-es csíkokra vágjuk.
- A tésztacsíkokat kissé ferdén rátekerjük a vajazott sörösdobozokra, úgy, hogy a tésztaszélek között maradjon egy pici rés.
- A feltekert tésztát végiggörgetjük a munkafelületen, hogy a tészta kisimuljon, a rések eltűnjenek, a tésztaszélek összeérjenek.
- Egy tálcára vastagon kristálycukrot szórunk.
- A tésztatekercseket megkenjük olvasztott vajjal, és megforgatjuk a cukorban, majd sorban az előkészített tepsire rakosgatjuk, egymástól egy kissé távolabb, mert sülés közben nőni fognak.
- A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, ha lehet, állítsuk a sütőt grillfokozatra, és 2-3 percenként kicsit forgatva a kalácsokon kb. 10 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
- A kisült kürtőskalácsokat még forrón durvára vágott dióba, mogyoróba vagy kókuszreszelékbe forgatjuk.
- A közepükből kihúzzuk a sörösdobozokat, és langyosra hűlve tálaljuk a kürtőskalácsokat.