Készülnek Máriakéménden

2023.08.05. 14:00

Búcsúk és koncert is várja a kegyhelyen a zarándokokat

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a megújult máriakéméndi kegyhely – folyamatosan érkeznek a zarándokok, a csoportok egymást váltják a zarándokházban. A nyár folyamán még több búcsú, illetve orgonakoncert is várja a vendégeket.

Wald Kata

A nemrég megújult máriakéméndi kegytemplom egyre nagyobb népszerűségnek örvend – egymást váltják a csoportok a zarándokházban, ahol összesen 37 vendéget tudnak fogadni. A létesítmény a Covid-járvány után ismét magas kihasználtsággal működik. 

A templomgondnok, Biki Endre Gábor beszámolója szerint a nyár hátralévő időszakában is még számos csoportot várnak a kegyhelyre. – Az idei évben is több egyházi iskolából érkeztek tanulók. A nyár elején az osztálykirándulások a jellemzők: voltak, akik sátraztak is, sőt voltak olyanok, akik a fákhoz kifeszített függőágyakban aludtak a templom parkjában – osztotta meg a részleteket a templomgondnok. A nyár második felében a több éve visszatérő kecskeméti művészeket fogadják, akik számára többnapos alkotótábor nyílik meg majd a templom udvarán. 

A máriakéméndi kegyhely több utazási iroda programjában is szerepel – idén például Amerikából és Izraelből is érkeztek vendégek. Ezenkívül a templom és a szállás helyszíne volt az országos zarándoktábor programjának, melynek baranyai szakasza Mánfa–Szászvár–Pécsvárad–Villány–Máriagyűd–Siklós útvonalon haladt. A templomgondnok közlése szerint tíz turnusban összesen 214 felső tagozatos, illetve középiskolás diák érkezett a kegyhelyre a táborvezetőkkel és lelki vezetőkkel együtt. A hat éjszakás zarándoklat során – amelynek lelki ívét az út által érintett szent helyek és az arra kidolgozott lelki program adta – napi 20-25 kilométert gyalogoltak a résztvevők, amelynek során az egyes csendszakaszok a belső elmélyülést tették lehetővé. 

 

Máriakéménden minden évben hittantábort is szerveznek – a Pécsi Egyházmegye támogatásával a Szederkényi Általános Iskola hittanosai idén öt napot töltöttek a kegyhelyen. 

A Pécsi Egyházmegye honlapján elérhető tájékoztatás szerint Máriakéménden több búcsú is lesz még az idei évben: a Nagyboldogasszony-napi főbúcsú augusztus 13-án, majd szeptember 3-án, Kisboldogasszonykor a németek búcsúja, illetve minden évben jönnek a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmények lakói, akik részt vesznek a szeptember 12-i búcsún. Idén először, október első szombatján a horvát referatúra zarándoklata is érkezik – ez alkalomból a baranyai horvátok nagyszabású ünnepe lesz a kegytemplomnál. 

A nyár folyamán egy további különleges programnak is otthont ad a Nagyboldogasszony-kegytemplom, ingyenes orgonakoncert várja a zeneszerető közönséget augusztus 6-án, vasárnap 18 órai kezdettel. „Nagyvárosi hangok” címmel Szotyori Nagy Gábor orgonaművész és Horváth István (tenor) adnak koncertet. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!