2023.08.10. 07:00
Aki szemfüles, már találhat magyar szőlőt is a piacokon
Ha piacon jár az ember, akkor mindenképp érdemes bekapcsolni a mobiltelefonon a lépésszámlálót, mert nagy távot lehet megtenni azzal, hogy ide-oda sétálgatunk a sorok között és felfedezzük az árusok portékáit.
Kellemes, de inkább őszi, mint nyári időben érkeztünk a héten a csarnokba, hogy elsősorban megnézzük, hogy van-e már magyar szőlő a standokon, és igen, az egyik árusnál találtunk is gyönyörű fehér szőlőt. Elárulta, hogy az egy hektár területen fekvő szőlőjük kapott egy kis szórt jeget, és keletkezett egy-két repedt szem, amiket aztán ki kellett ollózni, hogy ne rontsa a fürtöket.
Ha már szőlő, akkor itt meg kell említenünk, hogy a szőlő levelét is fel tudjuk használni, akár ételek készítéséhez is. Van egy görög előétel, amelyet Dolmadesnek hívnak, ennek az elkészítéséhez a következő hozzávalók szükségesek öt adaghoz: 10 darab szőlőlevél, 1 fej vöröshagyma, 10 dekagramm rizs, 10 dekagramm darált hús, 1 marék apróra vágott petrezselyem, fél darab citrom leve, só, bors és 1-2 mentalevél – ez nem kötelező. Ha friss leveleket használunk, akkor azokat 2-3 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Az apróra vágott hagymát olívaolajon megdinszteljük.
A rizst megfőzzük, a darált húst tálba tesszük és hozzáadjuk a fűszereket, a dinsztelt hagymát, a rizst, majd jól elkeverjük. A szőlőlevelet ezzel a töltelékkel megtöltjük, majd összecsavarjuk, és a végüket lezárjuk. Egy lábasba vizet öntünk, hozzáadjuk a citromlevet és ebbe helyezzük a kis tekercseket. Úgy igazítsuk el, hogy lepje el őket a víz, aztán főzzük meg, és már kész is.
Az utóbbi időben nagy esőzés és megfelelően párás idő volt a térségben, ami ugyan sok termésnek nem kedvezett, de például a gombáknak nagyon jól jött. Nem is meglepő, hogy megannyi gombát árusító is feltűnt a csarnokban. A pultokon vargánya, galambgomba, rókagomba, szegfűgomba, pöfeteggomba is feltűnt, és nagyban zajlott a gombák bevizsgálása is az épületben.
Zöldségek, gyümölcsök árai a piacon (Ft/kg vagy darab, doboz, csokor)
Zöldségek | |
burgonya | 420–600/kg |
cékla | 450–500/kg |
fokhagyma | 1600–2200/kg |
kukorica | 180–200/db |
kelkáposzta | 450–650/kg |
kígyóuborka | 650/kg |
paprika | 600–650/kg |
paradicsom | 590–700/kg |
padlizsán | 690/kg |
sárgarépa | 590/kg |
fehérrépa | 1390/kg |
fejes káposzta | 450/db |
tök | 250–350/kg |
uborka (kovászolni) | 580–650/kg |
Gyümölcsök | |
őszibarack | 1290/kg |
szőlő | 1100–1200/kg |
áfonya | 2790/kg |
kajszibarack | 1290/kg |
sárgadinnye | 300–490/kg |
görögdinnye | 290–350/kg |
körte | 1290/kg |
citrom | 990/kg |
málna | 1490/kg |
cseresznye | 2490/kg |
lapos barack | 1490/kg |
fehérhúsú barack | 1290/kg |
szilva | 450–550/kg |
dió | 3500/kg |