Csak emlék marad?

2023.07.05. 21:30

Hiába ígérte meg korábban a polgármester a gyilokjáró felújítását, semmi sem lesz belőle

Zsigmond József

„Már csak az emlékezetekben él, hogy volt egy gyilokjáró Pécs belvárosában, a Citrom utcában”, írta egy pécsi olvasónk. Levélírónk kitért rá, hogy a pécsi polgármester, Péterffy Attila választási programjában szerepelt a város idegenforgalmának fejlesztése, ezért tette fel a kérdést olvasónk: A gyilokjáró egy pécsi attrakció volt, ami most hiányzik. 

A Citrom utcában a várfalon lévő építmény   az elmúlt években a kirándulók, és a környékbeli gyerekek kedvenc sétáló-, és játszóhelye volt, azonban sokszor balesetveszélyessé vált, lezárták a lépcsőket. 2003-ban nekiálltak megjavítani, aládúcolták a gerendákat, az eredeti külsőt megtartva a teljes faszerkezet cseréjét elvégezték. Az évek alatt a gyilokjáró újra elhasználódott, balesetveszélyessé vált.
2019-ben a Barbakán várárok hídjának átadóján a pécsi polgármester azt mondta: jövőre (2020-ban) a Citrom utcai várfal faszerkezetét újítják fel, és ezzel párhuzamosan szeretnék az északi várfal rekonstrukcióját is megkezdeni. A pécsi városháza sajtóirodája 2020-ban lapunk megkeresésére azt a választ küldte, hogy a fa védőkorlát és a járófelület egy része leszakadt, mindezek mellett a járófelület elkorhadt, néhol hiányos, továbbá a tartószerkezet oszlopai hosszirányban elrepedtek, több tartókonzol pedig kibillent eredeti síkjából. Az önkormányzat a gyilokjárót és annak környezetét elkordonoztatta, és egyben gondoskodott arról, hogy a meggyengült szerkezetű gyilokjárót a kivitelező elbontsa.

Most újra kérdéssel fordultunk a pécsi városháza sajtóirodájához, hogy mi a tervük a Citrom utcai gyilokjáróval, megépül-e, ha igen menyibe kerülne az új szerkezet megépítése. A kérdésre választ nem kaptunk, így olvasóink számára nem tudunk megfelelő információt adni arra a kérdésre, hogy a gyilokjárót megépül, vagy a feledés homályába vész, vagyis csak egy emlék marad, hogy volt valamikor egy pécsi gyilokjáró, amely a Citrom utcában állt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában