A fejlődés útja lehet

2023.05.02. 14:42

Felismerték az ezüstgazdaság régiós kulcsszerepét

Cz. E.

Illusztráció

Fotó: Lang Róbert

Az ezüstgazdaság – az ötvenöt év felettieknek szóló termék és szolgáltatásfejlesztés – a világ harmadik legnagyobb gazdasága. Ezt fókuszba helyező dél-dunántúli régiófejlesztési stratégia megalkotására irányuló alakuló ülés tartott a Silver Economy Tanácsadói Testület május 2-án.  

A Magtár Kávézóban megrendezett ezüstgazdaságot középpontba helyező sajtótájékoztatóval és koncepcióbemutatóval egybekötött ülésen egy olyan multiszektoros projektről beszéltek, melynek motorja a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete. A multiszektoros több produktív tevékenység kapcsolatát jelenti. Ebből adódóan nem meglepő, hogy több szervezet, intézmény is csatlakozott a projekthez, többek között a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Kreatív Ipari Klaszter, a Da Vinci Magánklinika és a Nyugdíjasok Egyesülete is.

A világ harmadik legnagyobb gazdaságaként számon tartott ezüstgazdaság az előre jelzések szerint 2025-re eléri a GDP harmincegy százalékát, ami 5,7 trillió euró költést jelent. Kutatások bizonyítják, hogy a hatvanöt éve feletti, inakítv korosztály az átlagos nettó vagyonértékhez képest nagyságrendileg hetvenöt százalékkal magasabb értékű vagyonnal rendelkezik. És nem utolsó sorban azt is meg kell említeni, hogy ezüstgazdaság nyolcvannyolc millió munkahelyet tart fenn majd 2025-re.  

Ezt a kiaknázatlan gazdaságfejlesztési lehetőséget és annak régiós kulcsszerepét ismerte fel a PTE ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézete. A projekt kapcsán, dr. Sík Attila intézetigazgató elmondta, hogy ennek a többlépcsős fejlesztési tervnek a célja, hogy az idősödő társadalom felől érkező igények, a gazdasági ágazatok és szereplők termelési, szolgáltatási kapacitását és potenciálját felmérve alapot adjon, és lehetséges irányokat mutasson az ezüstgazdaság dél-dunántúli regionális fejlesztéséhez.  

Cél, hogy vezető európai intézménnyé váljon

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete 2018-ban jött létre. Az intézmény missziója, hogy olyan vezető európai intézménnyé váljon, amely átlépve és túlmutatva a már létező tudományágak határain elősegítse új területek és módszertani megközelítések születését. Céljának tekinti az intézet azt is, hogy egy hatékony kommunikációt alakítson ki a tudományterületek, a civil, valamint az üzleti szféra között. Az intézet egyébként az Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyi osztályának (EIT Health – az EU által létrehozott, a kategóriájában legjobb egészségügyi innovátorok hálózata) magyarországi képviselője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!