ellenőrzés

2021.10.15. 14:00

A sült kolbász árába mérték a vevőknek a papírtálcákat is

A taxisok fele nem adott nyugtát, sok vendéglátóhelyen kevesebb ital került a vendég poharába, a hurka, kolbász súlyába pedig a papírtálcát is több esetben belemérték, megkárosítva ezzel a vevőt – derül ki a baranyai fogyasztóvédelmi hatóság nyári, jellemzően fesztiválokon, koncerteken, falunapokon végzett ellenőrzéseinek eredményéből.

Wald Kata

20210912 Békés Sokan látogattak ki a Békési Kisgazdakör szüreti felvonulására Fotó: Jenei Péter JP Békés Megyei Hírlap

Fotó: Jenei Péter

Minden negyedik vendéglátóhelyen találtak kifogásolnivalót Baranyában a nyári ellenőrzés során a fogyasztóvédők: a csomagolóanyagot például minden vizsgált egységben belemérték a sült hurka, kolbász, rántott hal súlyába. A mérleg lenullázásának (tárázásának) elmulasztása így azt eredményezte, hogy volt olyan hely, ahol a papírtálcához 4000 Ft/kg-os áron jutott hozzá a vásárló.

A jellemzően turisztikailag frekventált helyeken, fesztiválokon végzett próbavásárlások tapasztalatai szerint az italok kimérésével is több helyen akadt probléma – mint azt Kerner Helga, a Baranya Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályvezetője kiemelte, sokszor fordult elő az ún. szűk mérés, azaz amikor a megrendelt és kifizetett mennyiségnél kevesebb innivalót töltött a felszolgáló, a pultos a vendég poharába. – A különbség általában 5–10 százalék volt, a legkirívóbb esetben azonban a megrendeltnek csupán a háromnegyedét kapták meg a vásárlók. Jó hír viszont, hogy az italok kiméréséhez kötelezően használandó hiteles mérőeszközök már egyre kisebb számban hiányoznak a vendéglátóhelyekről – hangsúlyozta az osztályvezető.

Mindezek mellett sok tájékoztatási hiányosságot is találtak a hatóság munkatársai: az ellenőrzött helyek ötödénél nem tüntették fel a panaszügyintézés helyét, azaz a vállalkozó, vagy vállalkozás székhelyét, illetve a békéltető testületek elérhetőségeit. Jellemző hiba volt még, hogy az eladásra szánt termék ára nem, vagy nem megfelelő módon volt feltüntetve.

Jelentősen csökkent a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása

A korábbi évekhez képest azonban jelentősen csökkent a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása, ezt a hiányosságot ezúttal az ellenőrzött vendéglátóegységek mindössze két százalékánál tapasztalták csak a szakemberek. Nem volt viszont ilyen jó a helyzet a taxisok ellenőrzésekor, közülük ugyanis mindössze minden második adott nyugtát a próbautazások során.

Kerner Helga hozzátette, a nyári vizsgálatok során a hatóság által felkeresett üzletek közel fele kiemelt turisztikai célpontnál, vagy fesztiválok, rendezvények területén működött, de nagy számban ellenőriztek olyan egységeket is, amelyek elsősorban a helyi lakosokat szolgálják ki, mert a fogyasztóvédelmi szakemberek a nyaralni vágyó családok, turisták mellett azok jogait is szeretnék védeni, akiknek egy-egy helyi étterem, kávézó, cukrászda felkeresése jelenti a kikapcsolódást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában