Pécs város polgármesterei

2021.09.21. 17:30

Szerdán mutatják be a városvezetők munkájáról szóló kötetet

Aidinger, Majorossy, Nendtvich és Makay – ismerős pécsi utcák nevei. De ismerjük vajon a névadóikat is? A város polgármesterei voltak mind a négyen, s Nagy Imre Gábor újonnan megjelent könyvében bővebben is olvashatunk róluk.

Mohay Réka

Forrás: mtu.gov.hu

A szerző úgy látja, a négy polgármestert a város szeretete jellemezte, jogi végzettséggel, gazdasági ismeretekkel rendelkeztek. Neveltetésükből eredően fejlett szociális érzékkel bírtak, ez is hozzájárult ahhoz, hogy jó vezetőkké váljanak.

A bemutatott korszak 1875-től 1940-ig tart. Ebben az időszakban a polgármester élethossziglan a város szolgálatában állt. Konkrét városfejlesztési programmal rendelkeztek mind a négyen, személyük meghatározó volt a város fejlődésében. Itt nem a politika döntött a választáskor, hanem olyanokat bíztak meg a város közgyűlésén ezzel a tisztséggel, akik addigra bizonyították vezetői kompetenciáikat.

A rendszerváltás után kultusza lett a négy polgármesternek: utcák névadói lettek, konferenciákat tartottak róluk, emléktáblákat állítottak nekik. A munkásságukat azonban szisztematikusan még senki nem tárta fel ez idáig. A kötet anyaga hosszas levéltári munka és kutatás során gyűlt össze, a szerző pár éve egy alkotói pályázatra kezdte el a könyv megírását.

Aidinger János (1875-1896 közt állt a város élén)

Nevéhez fűződik Pécs közigazgatásának modernizálása. Közigazgatási díjat is elneveztek róla. Fejlett intézményi struktúra épült ki irányítása alatt: iskolák, kórház, laktanyák, színház, vízmű. Előtte a városnak csak néhány ingatlana volt. Aidinger János nem csak a gazdagok, hanem a szegények polgármestere is volt.

Majorossy Imre (1896-1906)

Kialakította a város első gazdasági programját. Városi kezelésbe vette a javadalmakat, vámokat, célul tűzte ki a város minél nagyobb jövedelmezőségét.

Nendtvich Andor (1906-1936)

Mozgalmas időszakban szolgált: dualizmus, első világháború, szerb megszállás, gazdasági válság. Puritán életet élő szerény ember volt, aki óriási elhivatottsággal és munkabírással irányított. Sokat tett a városi közüzemi hálózat kiépítéséért és az Erzsébet Tudományegyetem Pécsre telepítéséért.

Makay István (1936-1940)

Pécs gazdasági tanácsnoka volt 1906-tól, több mint 30 éven át irányította a város gazdasági életét, majd a város polgármestere lett. Rendkívül szeretetre méltó egyéniség volt, Nendtvich méltó utóda.

Könyvbemutatót is tartanak szerdán

A szerző a Baranya Megyei Levéltár főlevéltárosa és igazgató-helyettese. Itteni munkája során gyűjtött anyagot a Pécs polgármesterei (1875–1940) című kötethez, mely a Kronosz Kiadó, a Pécs Története Alapítvány és az Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára közös kiadványaként jelenik meg. A könyv bemutatójára szerdán 16.30-kor kerül sor a levéltár Rét utca 9-i részlegében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában