Sláger lehet a magszegény

2021.07.24. 07:00

Másfél tonna piros gyümölcsöt kóstoltattak a Kossuth téren

Hagyománnyá vált Baranyában, hogy amint elindul a dinnyeszezon, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Baranya Megyei Szervezete sajtótájékoztatóval egybekötött dinnyekóstolót tart a pécsi Kossuth téren.

Zsigmond József

Az országban elsőként Baranyában és Békés megyében érik a szabadföldi görögdinnye, utána tolnai és a heves-jászsági körzetekben, végül a szabolcsi, hajdúsági térségben. Az idei pécsi Kossuth téri kóstoltató eltért a korábbiaktól, később tartották, és a 1,5 tonna ormánsági görögdinnyét nemcsak szeletelve, hanem kisebb kockákra vágva, poharakba téve vihették el az érdeklődők.

– Nem szokványos dinnyekóstoló a mai – mondta Rittinger József, a NAK Baranya megyei elnöke a Kossuth téren. – Most pár héttel a dinnyeszezon (Baranyában július 10-én indult) megkezdése után jöttünk ki a térre, hogy lássák a pécsiek, baranyaiak, hogy milyen ízű, zamatú az idei ormánsági dinnye.

A beszélgetés során megtudtuk, hogy a kukorica, burgonya, dohány mellett a görögdinnye elterjedését is a törököknek köszönhetjük. Az Ormánságban már valószínűleg a 15. században is termesztettek dinnyét, és azóta is így van ez. Baranyában jelenleg 130 ezer hektáron foglalkoznak dinnyetermesztéssel, ami több száz családnak ad megélhetést.

A dinnye munkaigényes növény, a palántázás január-februárban kezdődik, kiültetése április elején indul folyamatosan, hogy ne egyszerre érjen be. A termelőknek nemcsak az időjárással – ami idén minden negatív oldalát megmutatta (aszály, eső, jég) –, hanem a külföldi áruval is fel kell venniük a versenyt. Ráadásul idén a szüretelésre sem könnyű embert találni, akik a napi 15 ezer forint ellenében leszednék a dinnyét a földekről a 30–40 fokos melegben.

– Az agrárkamara és a kormány próbál segíteni. Idén a piaci árusításkor már nem szükséges, hogy a termelő maga álljon az áru mögött, a közeli hozzátartozója, családtagja, alkalmazottja is árulhat. És még egy jó dolog van: az adózási reformot is átstrukturáltuk, kedvező adózási sávok alakultak ki – tette hozzá Rittinger József.

Magyar dinnyét várhatóan szeptember közepéig vásárolhatunk a piacokon, vásárcsarnokokban, áruházakban. Az idei sláger a magszegény dinnye lehet.

A sellyei jégeső is szóba került a tegnapi promóción

A sajtótájékoztatóval egybekötött dinnyekóstoltatón Müllerné Dr. Juhos Bernadett, a Baranya Megyei Kormányhivatal főigazgatója megemlítette a szélsőséges időjárási viszonyokat. Mint közölte, tavasszal a palántázás csúszott a csapadék miatt, később szárazság és fagy jött, majd a jégeső Sellye környékén lakóházakat rongált meg, veteményeseket, dinnyeföldeket vert el. Hozzátette, a káresemények felmérése részben lezárult, illetve folyamatban van. Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke megemlítette, korábban gyakori volt, hogy megtévesztették a vásárlókat, és a külföldi árut magyarként adták el. Azóta változás állt be, fel kell tüntetni a termékek eredetét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában