ingyen ellenőrzik

2020.06.03. 11:30

Aki elég kitartó, akár már most is találhat finom erdei gombát

Az időjárás eddig nem igazán kedvezett a gombáknak, de most az eső után végre megérkezett a meleg és a napsütés, így hétvégén már érdemes lesz járni az erdőket.

Mészáros Rita

Az idei tavasz időjárására kétségkívül a szélsőséges a legjobb jelző, hiszen hol annyira hideg köszöntött be, hogy még hó is esett, máskor pedig már szinte nyári meleg tombolt. Áprilisban és májusban is alig volt csapadék, így az erdei gombaszezon is későbbre tolódott. A pécsi vásárcsarnokban is szerény a kínálat, kedd délután már csak egy árust találtunk ott, aki mezei szegfűgombát kínált kilónként négyezer forintért. Ahogy mesélte, szombaton is csak öten voltak, pedig az a nap még forgalmasabbnak számít. Somogy megyéből érkezett, rendszeresen járja az erdőt, és ha talál valamit, elhozza Pécsre – idén ez elég kiszámíthatatlan, szerencsénk volt, hogy éppen ott találtuk.

Ebből is jól látszik, hogy az erdők még nincsenek tele gombákkal, de a tapasztalt természetjárók tudják, hol keressék, így a pécsi Bocz József is begyűjtötte az első gombákat. Ahogy megtudtuk tőle, nő már a korai vargánya, a piruló galóca, a rókagomba, a galambgomba és a királyvargánya is. Aki elég kitartó, az találhat gombát, de ne számítson arra, hogy sok lesz. Bocz József azt mondta, azok a gombászok, akik ilyenkor általában egy–másfél kosárral gyűjtenek, most három-négy szemet találnak. A helyzet a hétvégére, jövő hét elejére javulhat, hiszen a csapadékosabb idő után végre megérkezett a meleg és a napsütés, ami kedvez a gombáknak.

Gyűjtésnél azonban figyeljünk arra, hogy egy jogszabály értelmében naponta legfeljebb két kilogramm gomba szedhető az állami tulajdonú erdőkben. Ez kereskedelmi forgalomba nem hozható, tehát nem árulhatjuk boltban, piacon, és még az ismerőseinknek sem értékesíthetjük. Ha védett természeti területen szeretnénk gyűjteni, a természetvédelmi hatósághoz kell engedélyért fordulni, magánkézben lévő erdőben pedig a tulajdonos hozzájárulására van szükségünk. Arra, aki a megengedett mennyiséget túllépi, vagy engedély nélkül gyűjt, erdővédelmi bírság szabható ki.

Ingyenesen ellenőrzik a gombákat

Aki gombászásra adja a fejét, annak érdemes észben tartania, hogy először a rossz gombákat kell jól megismernie. Vagyis azzal kell tisztában lenni, hogy melyek azok a fajok, amelyek fogyasztásra alkalmatlanok, így ezeket el tudja kerülni. A baranyai erdőkben is megjelent már a mérgező párducgalóca és a szürke galóca is, amit a tapasztalatlan gombászok könnyen összekeverhetnek az ehető fajokkal. A mérgezés elkerülése érdekében ezért a begyűjtött gombákat mindenképpen vizsgáltassuk be szakembernél. Erre a pécsi vásárcsarnokban van lehetőség, ahova már májusban visszatért az ingyenes lakossági gombavizsgálat.

Miután szakszerűen, kosárba összegyűjtöttük a gombát, és azt le is ellenőriztettük, már csak valami finomságot kell belőle készíteni. Lehetőség szerint a gombát minél előbb fogyasszuk el, ne tároljuk napokig. Ha nincs időnk még aznap elkészíteni, úgy mindig hideg helyen, vagy jól szellőző körülmények között, a gombákat egy rétegben kiterítve helyezzük el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában