2020.04.06. 14:00
Ültetik a dinnyét a baranyai földekbe, nem áll le az élet
A legtöbb hazai dinnyetermelő húsvét környékén kezdi a fóliaalagutakba való ültetést. Ám a koronavírus-járvány gazdasági hatásaitól a baranyai dinnyésgazdák is tartanak.
Fotó:
Megyénkben mintegy 150 hektáron termelnek görögdinnyét, szezononként mintegy 6 ezer tonna mézédes gyümölcsöt takarítanak be és árusítanak a gazdák. Sárgadinnyét is többen termesztenek, bár ez jellemzően inkább kiegészítőként, második termékként van jelen a görögdinnye-termelés mellett. A jelenlegi helyzet – mint szinte minden ágazatra – a mezőgazdaságra is hatást gyakorol.
A pécsi vásárcsarnokot bezárták, így azok a gazdák, akik szezonális zöldségek, gyümölcsök értékesítése mellett dinnyével is foglalkoznak, most legtöbb idejüket és energiájukat a dinnyére fordítják.
Az ormánsági gazdák bíznak abban, hogy nem lesz már fagyközeli hőmérséklet, így a tervek szerint a következő hetekben kezdik el kiültetni a fóliaalagutakba a dinnyepalántákat. Megkezdődtek már a talaj-előkészítő munkálatok, a fóliafektetés. Az ültetés a szabadföldivel június közepéig zajlik majd, hogy ne egyszerre érjen be minden dinnye, ezáltal meghosszabbítják a szezont.
Szin József gerdei gazda hosszú évek óta foglalkozik dinnyetermesztéssel, lapunk kérdésére elmondta, a termelők bíznak benne, hogy a járványhelyzet véget ér a dinnyeszezonra.
– Tartunk tőle, hogy nem lesz olyan vásárlóerő mint az eddigi években. Nem tudni, hogy milyen lesz majd az export, mert minden országban hasonló a helyzet. Valószínűleg a spanyolok és az olaszok nagyon olcsón adják majd a dinnyét, és lehet, hogy nem tudjuk velük felvenni a versenyt – fogalmazott a kilátásokról a gazda.
A termelők befektetésének nagy része már benne van a dinnyében, tehát mondhatni, hogy nincs visszaút. Remélik, hogy rendeződik a piac.
Egyre többen keresik a magszegényt
A gerdei gazda a korábbi évekhez hasonlóan idén is termel két fajta, magas cukortartalmú, magszegényt dinnyét. Ezek a dinnyék ugyan méretre kisebbek, de nagyon édesek és a héjuk is vékonyabb. Mint azt a termelő is elmondta, Amerikában szinte már csak magszegény dinnyét árulnak, a spanyolok és az olaszok is ezt részesítik előnyben. A magyar piac még nem annyira vevő rá, a hazai vásárlók általában a nagyobb testű gyümölcsöket kedvelik, de évről évre egy kicsit többet adnak el a magszegényből is.