boros ügyek

2020.04.12. 12:33

Kóstolhatjuk már a 2019-es Villányi REDy-ket

Elkészültek a 2019-es évjáratú REDy-k. A Villányi borvidék az új könnyed, fiatalos közösségi bora alig két évvel ezelőtt mutatkozott be és már az első évben 12 pincészet készített, tavaly pedig több mint 20 termelő REDy-je jelent meg.

Zs. K.

Kisharsány, 2019. szeptember 11. Munkások leszüretelt szõlõt pakolnak a villányi borvidéken, a Csányi Pincészet ültetvényén Kisharsány közelében 2019. szeptember 11-én. MTI/Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

A már harmadik évjáratába lépő REDy olyan portugieser-alapú házasítás, amelyben megjelenhetnek egyéb más Villányban honos fajták is. Oportót 51–66 százalékban kell tartalmaznia, emellett a hazai fajtáké (Blauburger, Kadarka, Kékfrankos és Zweigelt) 20–49 százalék, míg a nemzetközi fajták aránya 0–14 százalék lehet.

A borokat megjelenés előtt egy külön eredetvédelmi bizottság minősíti – akárcsak a cabernet franc-okat. Aki megkapja a minősítést, az használhatja a nevet és az egységes arculatot. Ezzel szeretnék azt elérni, hogy hasonló, gyümölcsös, élénk színű, jó savval rendelkező, szép, fiatalos bort készítsenek. A Villányi borvidék pincészetei az idén kiszállítással kínálják a borokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában