Pécs

2019.08.08. 14:00

Ingyenes gyerekklubban lehet barátkozni a különleges mesékkel

Belénessy Réka sokáig az egyik helyi rádióban végezte azt a kultúrmissziót, amit jómagam a nyomtatott sajtóban teszek közel húsz esztendeje. Réka már három gyermekes édesanya és ezen elfoglaltságának köszönhetően új utakon jár: gyerekeknek vezet irodalmi műsorokat.

Mészáros B. Endre

– A Katlanban szervezett a héten Graffaló Klubot. Avasson be, egyáltalán mi az a Graffaló?

– Borzasztó a karma, rettentő állkapcsa, rémes fogak rajta. Göcsörtös a térde, minden ujja görbe és az orra hegyén van egy rút szemölcse. Szeme narancssárga, fekete a nyelve, rücskös háta lila tüskékkel van fedve. Julia Donaldson angol írónő mesefigurájáról van szó, akivel a barna kisegér elijeszti a rókát, a baglyot, a kígyót, aztán ügyes trükkel magát a Graffalót is.

– Hogy lett a mesebeli szörnyből klub?

– Ez már közel két éves történet, a Pécsi Pagony könyvesbolt indította el az ingyenes gyerekprogramot. Vannak itt zenés órák, gyerekjóga, fejlesztő és iskolaelőkészítő-foglalkozások, sőt a Mestérkép szervezésében irodalmi központú interaktív játékok is. A Graffaló Klub pedig népszerűsíti a minőségi gyerekirodalmat, különös tekintettel Julia Donaldson–Axel Scheffler mesekönyveire, melyből már tucatnyit lefordítottak magyarra. A humoruk, a nyelvi leleményességük pedig leginkább Weöres Sándor hasonló műveivel rokoníthatók.

– Mi zajlik egy klubtalálkozón?

– Alaposan körbejárjuk az aktuális Donaldson-meséket, kvízzel dolgozzuk fel a hallottakat, az állat- és emberszereplőket kézműves- vagy drámafoglalkozáson taglaljuk újra.

– Bárki bármikor beszállhat, akár az utcáról is?

– Ingyenes minden, önkéntes alapon csinálom és bárki csatlakozhat. Facebookon viszont be kell jelentkezni, mert mindenkor az érkező korosztályhoz igazítjuk a programot.

– A saját gyermekein próbálta ki a mesefoglalkozásokat?

– Főként az ötéves kisfiam segített sokat a végső forma kialakításában.

– A rádióval végleg szakított?

– Az anyaszerep döntött így, hiszen a kultúra eseményei elsősorban az esti órákban zajlanak. Mindemellett nem mondtam le végleg az újságírásról.

– Így összemosódnak saját gyerekeinek és a klub kis vendégeinek az igényei. Van innen kiút?

– Nagyon jól kikapcsolnak a férjem szervezte rock koncertek, a Psycho Mutants fellépései. Emellett sokat futunk az erdőben, és rengeteget jár a család könyvtárba.

Angolos bölcsész alapokról indult

Belénessy Réka 1975-ben született Pécsett. A Janus Pannonius Gimnáziumban érettségizett, a PTE-n angol-bölcsész szakon végzett, ahol művelődési és felnőttképzési menedzserként is lediplomázott. Dolgozott könyvesboltban, rádiós műsorvezető, szerkesztő volt kulturális területen 3 évig, az American Cornernél tevékenykedett 4 évig, gyerekekkel foglalkozott angol-magyar magánóvodában, szeptembertől pedig általános iskolai angol tanár lesz. Férje Jehan Paumero, a Psycho Mutants zenekar tagja, francia zeneipari cégnél dolgozik. Három gyereke van: Zsófia 15, Zorka 13, Leó 5 esztendős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!