2018.01.27. 15:28
Lehet jelentkezni a töpörtyűünnepre
A magyar gasztronómia hagyományaira építő rendezvényre készülnek Gödrén.
Az első alkalommal megrendezendő Töpörtyű- és Forraltbor-ünnep célja a a Nyugat- Hegyháti térség turizmusának erősítése, felelevenítve a házi disznóvágások hangulatát.
A február 10-én, szombaton zajló versenyen bárki elkészítheti a saját receptje szerint a töpörtyűt, a megmérettetésre hat-nyolc fős csapatok jelentkezését várja Gödre önkormányzata. A nevezési díj fejében öt kiló zsírszalonnát biztosítanak, de hozott alapanyagból másféle töpörtyű, például liba-, hal- vagy vadalapú is elkészíthető. A zsűri nemcsak a legjobb minőségű, a hagyományokhoz legjobban igazodó töpörtyűt díjazza majd, hanem a különleges és legszebben tálalt termékek készítői is különdíjakra számíthatnak.
A sütőverseny 13 órakor kezdődik, az elkészült mintákat a zsűrinek 17 óráig kell leadnia a csapatoknak, hatkor pedig már ki is hirdetik az eredményeket. A megmérettetés egyébként a disznóvágási hagyományokhoz passzolva forralt bort is kínáló büfével, valamint zeneszóval megtámogatva zajlik majd, így a szervezők reményei szerint nemcsak a töpörtyű, hanem a csapattagok is szépen pirulhatnak. A sütéshez a csapatoknak a saját edényeiket és egyéb eszközeiket kell vinniük, a szervezők pedig sörpadokat és asztalokat biztosítanak.
A szervező önkormányzat február 5-ig várja az érdeklődő csapatok nevezését. Egyébként olyan biztosak már most a forró fűszeres bort és ropogós töpörtyűt köszöntő összejövetel fogadtatását illetően, hogy a mostani jelentkező csapatoknak máris biztosítják a helyet a jövő év elején megrendezendő, II. Gödrei Töpörtyű- és Forraltbor-ünnepen.