Gyakoriak a szökések

1 órája

Hosszú az eltűnt személyek listája, de tehetünk ellene

Hírportálunk folyamatosan értesül különböző személyekről, akik a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerint ismeretlen helyen tartózkodnak. Az eltűnt személyeket, mint ahogyan történt Bódog Dániel esetében is, nem csupán a rendőrök keresték, de rengeteg civil is részt vett a kutatásban.

Jusztin Levente

Fotó: Csapó Balázs

A héten is érkezett bejelentés arról, hogy egy újabb személy tűnt el Baranyában. Sajnos az eset gyakori, hogy vármegyénk valamelyik rendőr-főkapitánysága újabb embert nyilvánít eltűnt, ismeretlen helyen lévő személynek. Országos szinten is gyakorta fordul elő, hogy különböző okok miatt tűnnek el emberek, akik között gyerekek, felnőttek és idősek egyaránt megtalálhatóak.

Az eltűnések sokszor rövid idő alatt megoldódnak

Magyarországon évente körülbelül 15-20 ezer eltűnt személyről tesznek bejelentést. Az esetek túlnyomó többsége azonban rövid időn belül megoldódik, és az eltűnt személyek holléte nem kérdés többé. A legtöbb ilyen eset általában a gyermekeknél fordul elő, akik sokszor a családi problémák és az otthoni konfliktusok miatt szöknek el.

Ezzel kapcsolatban a gyermekotthoni szökéseket hozhatjuk még fel. Hiába a kedvező körülmény, sokan nehezen viselik a szabályokkal teli, napirend alapján működő életet. Ezt a számot igyekeznek redukálni, ám az állami gondozásba került gyermekek otthonba való beilleszkedését nehezíti még egyes fiatalok személyiségzavara, vagy a kábítószerek használata.

Az időseknél a legnagyobb problémát a demencia és egyéb mentális betegségek jelentik. Az ő felkutatásuk különösen fontos, hiszen egészségi állapotuk miatt nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Eltűntnek kell tekinteni az ismeretlen helyen lévő személyt, ha az illető cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes, egészségi állapota, kora vagy más ok miatt képtelen magáról gondoskodni. Szintén eltűntnek kell tekinteni azt az ismeretlen helyen lévő személyt, akinek esetében életvitelére, személyi körülményeire, foglalkozására tekintettel az eltűnésére ésszerű magyarázat nem adható. De eltűntnek kell tekinteni azt is, aki ismeretlen helyen tartózkodik és az eltűnés természeti katasztrófával vagy öngyilkossággal van összefüggésben.

A nyomozásban többen is részt vehetnek

Nem csupán a rendőrök kezében van ilyenkor az eltűnt sorsa, több segítő szervezet, mint például a Kék Vonal  és az Országos Mentőszolgálat is részt vesz a keresésben. Civil szervezetek is aktívak az eltűnt személyek felkutatásában. Ezek mellett a rendőrség adatbázist vezet, itt fotókkal együtt alapinformációkat közölnek, hátha valaki találkozik vagy rátalál egy-egy személyre.

A szeptember elején eltűnt Bódog Dániellel kapcsolatban is elmondható, a közösségi oldalakon rengetegen osztották meg, közel 30 ezren a fiatalemberről szóló posztot. Több kezdeményezés, mint például mentőakciók, vagy a „Találjuk meg Bódog Danit" Facebook-csoport civilektől indult. Sajnálatos módon Bódog Dániel történetének nem lett pozitív a vége, de reméljük, az eltűntek listája a megtalálásuk miatt rövidül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában