Figyelem!

2024.07.20. 20:00

Telefonon és sms-ben támadnak a csalók – Baranyában is kell az éberség

A mobilos adathalász csalások továbbra is népszerűek a kiberbűnözők körében. A rendőrség külön kiemeli, hogy az sms-ben kapott linket semmiképp sem szabad megnyitni.

Wald Kata

Forrás: Shutterstock

- A bírságot, azaz összesen 4550 forintot kérjük befizetni - ezzel a szöveggel kapott sms-t nemrég olvasónk, a csalók a rendőrség nevében jelentkeztek. - Egy 30-cal kezdődő telefonszámról érkezett az sms. Mellette egy police.com-ra végződő link, amire rákattintva egy online felületre jutottam. A linket megnyitottam, ahol egy dátum is szerepelt, miszerint a szabálytalanságot az autómmal 2024. június 23-án követtem el.  Azon a vasárnapon én a Balatonon voltam, az autóm pedig Pécsett, a garázsomban. Világossá vált, hogy adathalász sms-sel van dolgom - írta olvasónk.

A KiberPajzs figyelmeztetése szerint a mobilos adathalász csalások továbbra is népszerűek a kiberbűnözők körében. Közlésük szerint a támadók egy olyan üzenetet jelenítenek meg a készüléken, ami valamilyen cselekvésre akarja rávenni a leendő áldozatot. Valamilyen ismert szolgáltató, szervezet nevében küldik az üzenetet.

Ha kétségek merülnek fel az üzenet valódiságát illetően, akkor mindig javasolt kapcsolatba lépni egy másik csatornán azzal, akinek a nevében érkezett az sms 

- hívják fel a figyelmet. Fontos, hogy az sms-ben érkezett linkekre semmiképp se szabad kattintani. - Ha mégis rákattintottunk a linkre, utána semmiképp se töltsük le azt az applikációt, programot, amit felajánl a rendszer, inkább mielőbb töröljük az üzenetet - hangsúlyozzák.

Nagyon fontos az is, hogy mindig szánjunk időt arra, hogy átgondoljuk az üzenet tartalmát, és adott esetben nézzünk utána a feladónak, vagy a megszemélyesített szervezetnek más fórumokon. 

Például az adott cég hivatalos elérhetőségein. Olyan szöveges üzenetekre pedig, amiben PIN kódot, online banki jelszót vagy más bizalmas adatot kérnek, soha ne válaszoljunk! Ha ez mégis megtörtént, akkor azonnal értesítsük az adott pénzintézetet!

Fontos tudni azt is, hogy ha ismerős számról érkezik sms, az se garancia a megbízhatóságra - lehet ugyanis, hogy az érintett ismerősünk már áldozatul esett a csalóknak, így fel tudják használni az ő telefonszámát és adatait is.

Új vállalkozásokat is célba vesznek

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara az újonnan alapított vállalkozások figyelmét hívja fel arra, hogy csaló-, vagy megtévesztő ajánlattal találhatják meg őket a digitális térben, vagy akár postai úton is. A közelmúltban egy új egyéni vállalkozó kapta postai úton a tájékoztató levelet, melynek a feladója a Magyar Cégregiszter – R.O.A.Z Data volt megjelölve, címe pedig Budapest, Rózsa utca 38/A. 1077. A PBKIK közlése szerint a levél nyelvezete, bár magyarul írták, sok idegen kifejezést használ. Az általa működtetett adatbázisba kerülést (DVD formátum), mint szolgáltatást ajánlja, nem állítja sehol, hogy ez kötelező lenne, de mégis ezt az érzetet kelti. A levélhez mellékelt 18 700 Ft-os csekk befizetésével azonban a vállalkozás gyakorlatilag „megrendelte a szolgáltatást”. A csekkből kiderül, hogy a cég egy csehországi bejegyzésű S.R.O – ami a Kft. megnevezése csehül, a feladóként megjelenített budapesti cím csak magyarországi telephelyként működik. A kamara kéri, hogy ha valaki hasonló esettel találkozik, jelezze.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában