Ítélet

2024.07.10. 14:40

Bűnszövetség a kórházban: ingyenes ellátásért kért pénzt a nőgyógyász

A Pécsi Ítélőtábla a vesztegetés elfogadása bűntette miatt indított büntetőügyben a vádlottak cselekményét bűnszövetségben elkövetettnek minősítette, a pénzbüntetés összegét csökkentette, egyebekben pedig helyben hagyta az elsőfokú bíróság ítéletét – számolt be róla közleményben a Pécsi Ítélőtábla.

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: illustrissima

A zalai szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos összemosta a magánrendelését a kórházban nyújtott egészségügyi szolgáltatással, ugyanis rendszeresen végzett járóbetegellátás keretében ultrahangos vizsgálatokat a magánpraxisában is kezelt betegeken. Az egyébként ingyenes ellátásért alkalmanként 15.000 forintot kért és fogadott el. Nem volt engedélye ahhoz, hogy a kórház eszközeit, berendezéseit használva a magánbetegeit ellássa. Mindezen ügyletek lebonyolításában és a pénzek átvételében asszisztense nyújtott segítséget.

A Zala Vármegyei Főügyészség a főorvost és társát az önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt vádolta. Az elsőfokon eljárt Zalaegerszegi Törvényszék I.r. vádlottat folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért halmazati büntetésül 2 év – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre,
10 millió forint pénzbüntetésre és 5 év orvosi foglalkozás gyakorlásától eltiltásra ítélte.

A II.r. vádlottat a törvényszék bűnsegédként elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért halmazati büntetésül 1 év szabadságvesztés büntetésre ítélte, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztve.Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére eltérő minősítésért, a főorvos esetében súlyosításért, a vádlott és védője pedig enyhítésért, a pénzbüntetés tételszámának mérsékléséért és a foglalkozástól eltiltás esetében annak a szülésznőgyógyász szakorvoslástól meghatározása céljából fellebbeztek. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta azzal, hogy mindkét vádlott cselekményét bűnszövetségben elkövetettként is minősítsék.

A Pécsi Ítélőtábla a keddi napon kihirdetett jogerős határozatával a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség indítványának megfelelően a vádlottak cselekményét bűnszövetségben elkövetettnek minősítette. Az I.r. vádlott pénzbüntetésének összegét 5 millió forintra csökkentette, egyebekben pedig helyben hagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában