Ön is tapasztalta?

2023.12.31. 08:03

Pécsett is lehetett érezni a boszniai földrengést

Olvasóink beszámolói és a közösségi médiában pécsiek által közzétett bejegyzések szerint a baranyai vármegyeszékhelyen is érezni lehetett a boszniai Zenica várostól mintegy 10 kilométerre jelzett, 5,2 magnitúdójú földrengést szombat este.

Balikó Gergely

Képünk illusztráció

Fotó: Doga Ayberk Demir

Az MTI a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumára hivatkozva arról számolt be, hogy földrengés volt Bosznia-Hercegovinában szombaton 21.43 órakor, amelyet Magyarországon is lehetett érezni. A legtöbb bejelentés Pécsről érkezett – tették hozzá.

A közösségi médiában Pécsről többen is tanácstalanságuknak adtak hangot a jelenséggel kapcsolatban. Volt. aki a vonatközlekedésre tippelt először, majd a hivatalos jelentések után konstatálták, hogy valóban földmozgást érzékeltek. A hírportálunknak több uránvárosi és kertvárosi olvasó is jelezte a jelenséget.

Szinte napra pontosan három éve, 2020 december 29-én a horvát fővárost, Zágrábot rázta meg 6,4-es erősségű földrengés, amelyet akkor a baranyai megyeszékhelyen erősen érezni lehetett. Az akkori beszámolók szerint hangos morajlás is hallatszott Pécsett a mintegy fél percig tartó földmozgás alatt. 2020-ban a 6,4-es rengés előtt egy nappal, azaz december 28-án egy 5,4-es, majd egy 4,9-es erősségű – mint később kiderült - előrengés is megrázta Horvátországot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában