Kánikula

2024.09.01. 08:00

Aki csak teheti, keressen árnyékot és hűs helyet

Bama.hu

Fotó: EugeneEdge

Napos idő várható kevés gomoly- és fátyolfelhővel, csapadékra kicsi az esély, esetleg egy-egy helyen lehet zápor vagy zivatar. Az északkeleti szél az Alföldön megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között várható.

Hétfő

Napos időre számíthatunk néhol gomoly- és fátyolfelhőkkel. Csapadék nem valószínű. Néha megélénkül az északkeleti, keleti, a Nyugat-Dunántúlon a délkeleti szél. Hajnalban a hőmérséklet többnyire 17 és 22 fok között alakul, de a hidegre hajlamos vidékeken néhány fokkal hűvösebb lesz. A maximum 31 és 36 fok között várható.

Kedd

A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett napos időre számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Néha megélénkül az északkeleti, keleti, a Nyugat-Dunántúlon a délkeleti szél. Hajnalban a hőmérséklet többnyire 18 és 23 fok között alakul, de a hidegre hajlamos részeken néhány fokkal hűvösebb lehet. Délután 32, 37 fok várható.

Orvosmeteorológia

Folytatódik a kánikula. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!