Hőségriasztás

2024.08.24. 07:40

Sok napsütésre számíthatunk, folytatódik a kánikula

Másodfokú hőségriasztást rendelt el szombattól az országos tiszti főorvos a HungaroMet előrejelzése alapján.

Bama.hu

Fotó: Studio Romantic

Napos, száraz idő lesz - délutántól némileg több - fátyolfelhővel. Napközben legfeljebb a Dunántúl északnyugati részén élénkülhet meg a délies szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 37 fok között alakul.

Vasárnap

Jobbára derült, napos idő várható, helyenként fátyolfelhőkkel, néhol gomolyfelhőkkel, legfeljebb északnyugatra sodródhat be egy-egy zápor. Mérsékelt lesz a légmozgás, majd délutántól északnyugatira fordul a szél és a Nyugat-Dunántúlon időnként megerősödik. Hajnalban 13, 23 fok valószínű. Délután 33, 38 fokra számíthatunk.

Hétfő

Napos időben lesz részünk helyenként gomoly- és fátyolfelhőkkel. Legfeljebb egy-egy zápor, zivatar alakul ki. Az északi, északkeleti szél sokfelé megélénkül, főleg a Nyugat-Dunántúlon időnként megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 14 és 22 fok között várható. Délutánra 27 és 37 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékekkel.

Orvosmeteorológia

A hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!