Döröghet is

2024.06.01. 07:40

Hidegfront lesz, de fázni nem fogunk

Újra hangos lehet a hétvége időjárása, hiszen térségünkben végig fennáll majd a lehetősége egy-egy zápornak, zivatarnak.

Bama.hu

Fotó: Unger Tamás

Szombaton a napos-gomolyfelhős időben nyugat, délnyugat felől egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás és jégeső is, az Alföld déli és délkeleti tájai maradhatnak ki ebből. Élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lesz a délnyugati, nyugati szél. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. Reggel 10 és 18 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet. Délutánra 20 és 30 fok közé melegszik a levegő, délkeleten számíthatunk a legmelegebbre, északnyugaton a hűvösebb időre, de a zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lesz.

Vasárnap az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de az időnként megjelenő felhőkből elszórtan északon, északnyugaton és nyugaton átmenetileg egy-egy futó zápor, esetleg zivatar kialakulhat. Sokfelé élénk, helyenként erős lesz a nyugatias szél. A csúcshőmérséklet 23 és 30 fok között alakul.

 

Orvosmeteorológia

Szombaton elsősorban hidegfronti tünetek jelentkezhetnek, de helyenként az Alföldön még melegfronti tünetek is előfordulhatnak.

Fejfájás és görcsös panaszok egyaránt jelentkezhetnek, keringési panaszok, vérnyomásproblémák és szívpanaszok is előfordulhatnak.

Egyes tájainkon élők körében mellkasi és légzési panaszok, valamint szédülés is jelentkezhet, fáradékonyabbak, bágyadtabbak, dekoncentráltabbak lehetünk, migrén is előfordulhat.

A szeles idő tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, valamint ingerlékenységet, nyugtalanságot is kiválthat.

Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, valamint a pázsitfűfélékre allergiások panaszai, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 11 és 15 óra között az UV-sugárzás erős-nagyon erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!