Készüljünk fel!

2024.06.21. 08:20

Ennek fele sem tréfa, 40-hez közelít a hőmérő

A várható forróság miatt alapvetően indokolt jól átgondolni, és az extrém körülményeknek megfelelően szervezni a mai napunkat.

Bama.hu

Fotó: Szendi Péter

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, egy-egy futó zápor, zivatar legfeljebb csak elvétve fordulhat elő. Többfelé megélénkül a déli-délkeleti szél. Hajnalban 13 és 23 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, északkeleten frissülhet fel jobban a levegő. Napközben kánikulára, forróságra számíthatunk, 31 és 40 fok közé melegszik a levegő, a déli tájakon lesz a legmelegebb.

Szombaton egy hidegfront érkezik élénk, erős északi-északnyugati széllel. Erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és több tájegységünkön is kialakulhatnak záporok, zivatarok, néhol hevesebb viharok is lehetnek. Nyugaton, északnyugaton és északon már valamelyest mérséklődik a hőség, ezeken a tájakon 28-32 fok ígérkezik, máshol viszont még 33-38 fokot mutathatnak a hőmérők. A hajnal a legtöbb helyen még nem hoz igazi felfrissülést.

Orvosmeteorológia

Pénteken front nem lesz felettünk, de országszerte kánikulára, hőségre számíthatunk, ami sokak szervezetét fogja megterhelni.

Különösen figyeljünk a gyermekekre és az idősekre! A nagy melegben fáradékonyabbak, bágyadtabbak lehetünk, szédülés, rosszullét is jelentkezhet, valamint a melegedésre érzékenyeknél felerősödhetnek a migrénes panaszok, illetve keringési panaszok is előfordulhatnak.

A meleg éjszakákon sokaknál fordulhat elő alvászavar, álmatlanság.

A legmelegebb órákban ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a szabadban! Könnyen hőgutát, napszúrást kaphatunk.

10 és 16 óra között nagyon erős, illetve extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Ajánlott a napszemüveg viselése, illetve védjünk fejünket a nap tűző sugaraitól! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!