Időjárás

2023.08.26. 08:20

Közeleg a vég, már csak pár nap van hátra

A hőség napjai meg vannak számlálva: vasárnap tetőzik, majd a jövő hét elején érkező hidegfront hatására véget ér a kánikula, hazánk térségéből kiszorul a forró levegőt.

Zsigmond József

Fotó: KieferPix

Napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel, záporra, zivatarra leginkább a Dunántúl északi felén és az északi határ mentén van esély. A déli szél napközben megélénkül, de zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat. A déli óráktól a Dunántúl északi részén már északnyugatira fordulhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 38 fok között alakul. Késő estére 20 és 28 fok közé csökken a hőmérséklet.

Időjárás Baranyában (forrás: koponyeg.hu)

Szombat

Sok napsütésre, igazi strandidőre számíthatunk. Csak kevés fátyol-, vagy gomolyfelhő jelenik meg az égen. Kicsi az esély csapadékra. Az északnyugati szél csak néha élénkül meg. 32 és 38 fok közötti forróság várható.

Vasárnap

Csak fátyolfelhők zavarják a tikkasztó napsütést, nem lesz csapadék. Élénk marad az északnyugati szél. Marad a 35 fok körüli forróság.

Hétfő

Eleinte marad a napos nyaralóidő, majd estétől nyugat, délnyugat felől zivatarok törnek ki. Egyelőre kitart a hőség: 30-37 fok valószínű. Az északnyugati szél egyre inkább megerősödik.

Kedd

Az erősen gomolyfelhős égből többfelé, akár több alkalommal alakul ki zápor, zivatar. Felhőszakadás, jégeső is lehet. 26 fok köré csökken a hőmérséklet, megszűnik a kánikula.

Orvosmeteorológia  (forrás: koponyeg.hu)

Folytatódik a kánikula. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!