22 útszakasz

2 órája

Csaknem 60 kilométer hosszan újulnak meg a mellékutak a térségben

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében négy és öt számjegyű utak újulnak meg a dél-dunántúli régióban.

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: MW

Fotó: Havran Zoltán

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében a dél – dunántúli régióban a „4 és 5 számjegyű utak fejlesztése” című felhívás keretein belül több mint 57 kilométernyi mellékút teljes körű felújítását indítja el 22 útszakaszon. A projekteket a társaság bruttó 15,2 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével valósítja meg 7 támogatási szerződés keretében. A projekt részeként megújul az 5712-es jelű Siklós - Drávaszabolcs összekötő út összesen mintegy 2,7 kilométeres szakaszon - derül ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményéből.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz részeként mintegy 2,7 kilométeren újul meg az 5712-es jelű út 1+777 és 3+542, illetve a 0+005 és 0+960 kilométerszelvények közötti szakaszai. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezőnek a beruházó Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkaterületet hamarosan átadja, a fejlesztés 120 napot vesz igénybe.

Siklós bel- és külterületi szakaszát magába foglaló, lokális javításokkal, pályaszerkezet cserékkel, méretezett burkolaterősítéssel történik a felújítás. A beruházás során az út mellett található vízelvezető rendszer, átereszek felújításra, valamint a szakaszon található 1 db híd is felújításra kerül. A szakaszokon 4 db kiépített autóbuszöböl, valamint a függőleges és vízszintes forgalomtechnikai jelzések (közúti jelzőtáblák, burkolati jelek, úttartozékok – visszatartó rendszerek) felújítása szintén a projekt része. A felújítás során 1 db autóbusz váróhelyiség áthelyezésre kerül.

A felújítás részeként továbbá a szakemberek gondoskodnak a meglévő burkolat profilmarásáról, a szükséges helyeken a teljes pályaszerkezet cseréjéről, ezt követően kiegyenlítő réteg majd a teljes felületen aszfalt kopóréteg és új padka épül. Sor kerül a KRESZ táblák cseréjére és új tartós burkolati jelek festésére.

A beruházások megvalósulását követően nő a forgalombiztonság és nagymértékben javul az út szolgáltatási színvonala. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. bízik abban, hogy a gondozásában megújuló országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd, a térségben pedig betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.

A beruházás ünnepélyes nyitórendezvényén szeptember 23-án a résztvevőket Nagy Csaba országgyűlési képviselő köszöntötte, majd beszédet mondott Hesz Gábor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. fejlesztési és felújítási igazgatója és Riegl Gábor, Siklós polgármestere.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!