Alku a kánikulában

2024.08.19. 07:00

Pécsi Vásár: minden mi szem-szájnak ingere

Szombat este még dörgött, villámlott. Vasárnap, azaz augusztus 18-án viszont verőfényes napsütésre ébredhettek a pécsiek. És tudjuk jól, hogy ez mit jelent. Mindenki a Pécsi Vásár felé vette az irányt, köztük mi is, hogy megnézzük a kínálatot, valamint, hogy milyen a hangulat.

Czeczon Enikő

Aki Pécsen él, annak nem kell bemutatni a Pécsi Pláza szomszédságában fekvő vásárt.  Aki pedig most költözik a városba, az elég hamar megismeri, mert biztos lesz olyan barátja vagy munkatársa, aki felháborodva kérdezi majd: “Itt vagy már egy hónapja, és még nem voltál kint a Pécsi Vásárban?”. 


A Pécsi Vásárt még a Macska-jajban is megemlítik

Ez a színes forgatag még Emir Kusturica szerb származású világhírű rendezőt is megihlette. Népszerű alkotásában, a Macska-jajban hangzik el a következő párbeszéd: 

 – Nagyapa. Elmegyek Magyarba, Pécsre, a vásárba.  
– Eredj csak a pécsi vásárba, de vegyél magadnak asszonyt!  

Ez is azt bizonyíthatja, hogy nemcsak idehaza, hanem a határokon túl is népszerű volt a Pécsi Vásár, és a mai napig is sokan látogatnak ki ide vasárnaponként. Igazából ide kijönni a pécsiek és a turisták kedvelt vasárnapi programja. Egyedül, párban és még családostól is érkeznek a látogatók, hogy aztán bevessék magukat a sorok közé. 

A több mint 40 ezer négyzetméteren minden megtalálható, de tényleg minden. Joggal mondhatjuk azt, hogy ha valami a Pécsi Vásárban nincs, akkor az nem is létezik. 

Ahogy kiérkeztünk rögtön egy büfé mellett találtuk magunkat, ahol épp reggeli kávéjukat kérték ki a látogatók, akik jó ízűen elcsevegtek az eladóval. Ezt követően a zöldséges sor felé vettük az iránt, ahol lehetett kapni görögdinnyét, sárgadinnyét, fügét, szilvát, krumplit, paprikát és paradicsomot is. Ha esetleg valaki valamit elfelejtett bevásárolni a Pécsi Vásárcsarnokba, az ide ki tud jönni vasárnap is, hogy friss áruhoz jusson.  

A nyár vége felé közeledve sok árusnál akció volt. Kedvező áron lehetett fürdőruhához és szalmakalaphoz jutni, amit vettek is jó páran, hiszen van olyan, akire még vár egy nyaralás a hó végén. Szinte minden sorban lehetett kapni ruházati termékeket, amit hangosan hirdettek is. Messze szálltak a férfiak és nők kiálltásai: “Papucsok csak egy ezresért.”, “Csak hatezer forint tokkal, vonóval együtt”. “Ha kettőt vesz, akkor a második fél áron vihető.” De telefontokoktól kezdve az elektronikai termékeken és gyerekjátékokon át a vadászfelszerelésekig tényleg van itt minden. Az egyik sorban például szárnyasok, háziállatok cseréltek gazdát, de kint voltak a régiségkereskedők is, akiknél retro árukhoz lehetett hozzájutni. 

Ha valaki látogatást tesz a Pécsi Vásárban, akkor biztos, hogy az ételsoron meg fog pihenni valamikor délelőtt 10 és délután 1 óra között. Az augusztus 18-ai vasárnapon is már fél 11 környékén sorok álltak a különböző kifőzdéknél. Sültek lángosok, kolbász került a tányérokra kenyérrel és mustárral, de hekk, kürtöskalács és fánk illat is szállt a levegőben. Természetesen az italok sem maradhattak el. Sok asztalon ott sorakoztak a fröccsök és a sörök, hogy valamivel leöblítsék a finom ételt, és barátokkal való koccintással koronázzák meg a hét utolsó napját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!