Piaci körkép

2024.08.31. 12:00

Karfiol: itt az ezerarcú zöldség szezonja

Lassan vége a nyárnak, de csak névlegesen, mert a meleg marad. Ennek ellenére a Pécsi Vásárcsarnok várja a vásárlókat ősszel is. Az asztalok tele vannak gyümölcsökkel – alma, szőlő, szilva –, zöldségekkel – karfiol, kelkáposzta, sütőtök –, amelyek mind kellenek ahhoz, hogy majd a hidegebb idő beköszöntével is megőrizzük az egészségünket.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A már hagyománynak számító piaci körutunk során a héten a karfiolra fókuszáltunk. Ez az ezerarcú zöldség – értsük ezt elkészítési módjaira, valamint jótékony hatásaira is – hosszú utat tett meg a gasztronómia történetében. Mindez hiába, mert még a mai napig sem kapta meg azt a figyelmet, amit igazán megérdemelne. Sokan kedvelik, de vannak szép számmal, akik inkább nem fogyasztják, talán éppen egy gyermekkori emlék miatt. Egy tanulmány szerint nem a finnyásság okozza ezt, hanem a nyálban található enzimek. Egy kémiai folyamat során magas szagmolekula-koncentráció alakul ki, ami azzal járhat, hogy a gyerekek nemkívánatosnak tartják a karfiolt.

Karfiol, tök és gyümölcs kínálat a vásárcsarnokban.
Karfiol, tök és gyümölcs kínálat a vásárcsarnokban.

A karfiol tökéletesen párosítható a sütőtökkel

A Pécsi Vásárcsarnok asztalai még a nyár színeiben pompáznak, de az ősz is bekacsintott, hiszen az évszak jellegzetes gyümölcse, a sütőtök – már magyar – is megjelent a pultokon. Ez és a karfiol pedig tökéletesen összepárosítható egy jó kis indiai curryben. Ehhez szükségünk van 1 fej felkockázott vöröshagymára, 3 apróra vágott fokhagymára, amit olajon megpárolunk. Közben 500 gramm sütőtököt, valamint 800 gramm paradicsomot kockákra vágunk, a karfiolt pedig rózsáira szedjük. A megpárolt hagymákra kettő evőkanál garam masalat szórunk és három percig pirítjuk. Ezt követően hozzáadjuk a zöldségeket, és 400 milliliter kókusztejet, valamint szintén ugyanennyi vizet. Jól elkeverjük a hozzávalókat, lefedjük a lábast és felforraljuk a tartamát. Ha ez megtörtént, akkor közepes lángon főzzük addig, ameddig a karfiol és sütőtök meg nem puhul, a leve pedig sűrűbbé válik. A curryt párolt rizzsel tálaljuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!