Hosszú tárolás

2024.08.31. 17:30

A sötét, hűvös helyet szereti a befőtt és a finom házi lekvár

Itt a befőzés, a házi dzsemek, lekvárok készítésének a szezonja - ahhoz, hogy ezek a finomságok hosszú ideig biztonságosan fogyaszthatók legyenek, fontos néhány alapvető szabály betartása.

Wald Kata

Fotó: Csapó Balázs

Komoly egészségügyi kockázatokat rejthetnek a nem megfelelően tartósított befőttek, dzsemek, lekvárok, ezért a befőzés során az élelmiszerbiztonság kiemelten fontos. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tanácsai szerint a legfontosabb, hogy kiváló minőségű, érett, megtisztított alapanyagokat használjunk, ezen kívül az üvegek és fedelek sterilizálása is kiemelkedő jelentőségű, valamint a megfelelő hőkezelés, és a tárolás is fontosak ahhoz, hogy a házilag készült befőttek, dzsemek, lekvárok biztonságosak és hosszú ideig eltarthatók legyenek. 

- A friss, érett alapanyagok használata, és azok alapos mosása felhasználás előtt elengedhetetlen, mivel a szennyeződések a befőttek minőségét veszélyeztetik

 - részletezi a tudnivalókat a hivatal. Befőzés előtt ne feledkezzünk meg a személyi higiéniáról, a haj felkötéséről és az alapos kézmosásról sem. Az üvegek és fedelek sterilizálása pedig azért fontos, mert ezáltal biztosítható, hogy semmilyen káros mikroorganizmus ne kerüljön az ételekbe. Az üvegeket alaposan meg kell tisztítani, majd hőkezelni, például kifőzni forró vízben - ezáltal elkerülhetők a szennyeződések, amelyek az ételek idő előtti romlását okozhatják.

A penész- és élesztőgombák szaporodása gyakori probléma a befőtt és lekvár készítése során, különösen, ha nem használunk megfelelő mennyiségű cukrot, vagy ha az üvegek nem záródnak hermetikusan. A Nébih arra hívja fel a figyelmet, hogy a hőkezelés és a megfelelően végzett vákuumzárás, dunsztolás csökkenti a penész és élesztőgombák szaporodásának esélyét. 

A hőkezelési idő és hőmérséklet helytelen beállítása is komoly veszélyt jelenthet. Ha az lekvárt, dzsemet nem forraljuk elég hosszú ideig, vagy nem érjük el a megfelelő hőmérsékletet, a baktériumok és más kórokozók nem pusztulnak el teljesen, ami akár mérgezéshez is vezethet. - Az alapos hőkezelés kritikus a befőttek és lekvárok biztonságos tartósítása szempontjából

 - hangsúlyozza a Nébih. 

Mindezek mellett a megfelelő tárolásra is oda kell figyelni - a befőtteket hűvös, sötét helyen kell tartani, így garantálható a hosszútávú eltarthatóság, az ízek és tápanyagok megőrzése. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!