Tanulmányúton a Kopácsi-réten

2024.07.22. 19:15

Tito egykori elnöki rezidenciájába is ellátogatott a baranyai vadászdelegáció

Bama.hu

Forrás: OMVK

Európa egyik legjelentősebb vizes élőhelye, a Duna és a Dráva összefolyásának térségében kialakult mocsaras-lápos Kopácsi-rét volt az úti célja az OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezete által, hivatásos vadászok számára, meghirdetett horvátországi szakmai tanulmányútnak a közelmúltban – számolt be Horváth Csaba kamarai titkár.

A baranyai delegáció a többi között látogatóközpontban, hajóúton és egykori vadászkastélyban kialakított korszerű bemutató- és oktatási központban ismerkedhetett meg a térség élővilágával és vadászati vonatkozású történelmi emlékeivel.

A részletekről Horváth Csaba a kamara honlapján azt írta, hogy

 a baranyai zöldkalaposokat a Kopácsi-rét Látogatóközpontból kisvonat szállította el a közeli kikötőhelyhez, ahol hajóra szállva, magyar nyelvű szakvezetés keretében ismerkedhettek meg a természetvédelmi terület változatos élővilágával, természeti adottságaival.

A tanulmányút következő állomása a Tököspusztán (Tikveš) található egykori vadászkastélyban kialakított korszerű Bemutató- és Oktatási Központ volt. A multimédiás és interaktív kiállítás a Kopácsi-rét természeti gazdagságának bemutatásán túl az itt vadászó történelmi személyek világába is bepillantást nyújt – ismertette a kamarai titkár megjegyezve, hogy a kastélyban számos államférfi és híresség megfordult, környéke pedig igazi vadászparadicsom.

Szavai szerint az épület a második világháború után Josip Broz Tito egykori jugoszláv államfő egyik elnöki rezidenciája volt, aki számos politikussal, köztük Kádár Jánossal is vadászott a környéken, minderről korhű fotók tanúskodnak. Az oktatóközpont számtalan látványos, interaktív elemmel mutatja be a folyók természetformáló erejét, a környék növény- és állatvilágát, az élővilág működését.

Horváth Csaba úgy folytatta: a program zárásaként Csúzán, a Kováts családi pincészet által, a Báni-hegy löszös talaján termelt szőlőkből készített remek borokat is megkóstolhatták a baranyai vadőrök. A látogatás zárásaként Agyaki Gábor kamarai elnök megköszönte házigazda és családja vendégszeretetét, valamint a szakmai programot szervező Ferenc István fővadász segítségét, megjegyezve, hogy a határon átnyúló szakmai kapcsolat ápolásában a jövőben is számíthatnak rá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!