2024.07.28. 19:00
A lakáséttermek különleges gasztronómiai élményeket kínálnak
Sokan szeretnének ebédelni vagy vacsorázni egy jót, azonban a pénzüket nem feltétlenül egy drága étteremben költenék el. Ennek különböző okai lehetnek, a lakáséttermek pont nekik kínálnak egy jó alternatívát.
Sokan szeretnek főzni, finom ételeket készíteni, azonban sokszor előfordul, hogy elszámítják magukat az adagokkal. Jön a dilemma, mi legyen a maradékkal, kidobni nem akarja senki, de egész héten sem szeretné ugyanazt enni. Erre kiváló lehetőség egy lakásétterem indítása, nem marad meg a főztük, más pedig egy kellemes ebédet vagy vacsorát fogyaszthat.
Egyedi élményt nyújt egy lakásétterem
A kezdeményezés Közép-Amerikából származik, Kubában a hatvanas években sorra nyíltak az otthonokban kialakított éttermek. Magyarországon először húsz évvel ezelőtt nyitottak meg ezek a helyek. Felüdülést jelentettek azon vendégek számára, akik az otthonosabb környezetre, barátibb hangulatra vágytak egy vacsora során. Már a séf kiléte is érdekes, hiszen többen profi szakácsok, de akadnak egyszerű, hobbiból főző háziasszonyok is.
Míg eleinte egyszerűen lehetett üzemeltetni egy lakáséttermet, manapság már túlszabályozott a rendszer, ezért inkább szórakozásként, vagy a gasztronómia szeretete miatt vezetik a tulajok. Gazdasági értelemben így a klasszikus éttermekkel szemben nem vetélytársként léteznek. Több üzemeltető is leginkább a kiváló társaság kedvéért tartja fent a helyet.
Pécsett is találunk lehetőséget
A korábbi években több projektet is indítottak, változó sikerrel. Nem mindegyik lakásétterem fogad már vendégeket, de azért találunk még néhányat, ha rákeresünk. Elsőként a Renomét lelhetjük fel, amely kifejezetten zártkörű rendezvények miatt üzemel. Állandó nyitvatartásuk nincs, időpontot kell foglalni náluk, hogy nyugodt környezetben élvezhessük a finom ételeket. A Kóstoldában nem csupán a roma gasztronómiával ismerkedhetünk meg, a kultúrát és a szokásokat is közelebb viszik a vendégekhez. A Fabrice asztala étteremben pedig különleges, bioalapanyagokból készült finomságokat raknak az ott fogyasztó elé.