2024.05.17. 07:00
Eper lesz főszerepben pénteken
Sokan a nyár hírvivőjeként tekinthetünk a szamócára. Emiatt most az eper lesz népszerűsítve a pécsi kóstolón.
Fotó: V_Sot_Visual_Content
Hihetetlen népszerűségnek örvend az eper, melyet most a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ebben az évben komolyan szeretne reklámozni. Egy sajtótájékoztatóval egybekötött eper kóstolón vehetünk részt május 17-én pénteken a Kossuth téren fél tíztől.
Tudnivalók az eperről
Szerencsére Baranyában rengetegen termesztenek epret, így elérhető közelségben van eper. Sokan esszük, mégis keveset tudunk a gyümölcsről, pedig nagyon különleges. Ismerjük a színét, ízét, tapintását, ám sokan nem tudják, a magjait látjuk a szamóca felületén. Átlagosan kétszáz mag található a felületén.
Aki esetleg ültetne, annak fontos információ lehet, hogy az eper évelő gyümölcs, ezáltal folyamatosan biztosítva van az ültető gyümölcsből. Bár lehet nem azonnal lesz termés, de öt évig a növény hozni fogja a piros finomságot.
Bármilyen formában és mennyiségben fogyasztjuk
Nincs ember, aki valamilyen formában ne fogyasztaná a finom gyümölcsöt. Önmagában, fagyiként, de legtöbbször sütik egyik kihagyhatatlan alapanyaga az eper. Amerikában például átlagosan majdnem négy kiló epret esznek, a gyerekek nagy része pedig a kedvenc gyümölcseként választotta az epret. Európában található olyan múzeum is, ami az eperről szól. A szamócából készített finom sörök, lekvárok és egyéb termékek sokasága várja a vásárlókat.
Egészségünknek is fontos, a daganatos betegségeket és a szívproblémák kialakulásának esélyét csökkenti a fogyasztása a rengeteg vitamint (C, B6, K) tartalmazó finomság. A kevés kalória és a magas nitráttartalomnak köszönhetően az edzeni vágyóknak is nagy segítség lehet.
A felsoroltak miatt is érdemes gondolatainkat péntek délelőtt az eperre irányítanunk. De ha valaki szimplán üres gyomorral, esetleg tízóraira vágyakozva indulna el a Kossuth tér felé, az meg is kóstolhatja Baranya finom termését.