Kitüntetés

2023.11.30. 17:00

Hatalmas sikert ért el a pécsi származású növényorvos tokaji borászata

Egy pécsi származású növényorvos tokaji borászata nyerte el a 2023-as Tokaj Guide év felfedezettje díjat.

Móga Richárd

Forrás: Gilbert Balázs

Ripka Gergely, független borszakíró, 2023-ban a Borászok Barátja borszakírói díj nyertese, a Tokaji Borvidék legátfogóbb úti kalauzában, a Tokaj Guide-ban a Gilberries Borászatot az év felfedezettje díjjal tüntette ki.

– Tizenegy éves koromig beremendiként, a Nemzeti Színház Twist Olivér gyerekszerepe miatt ismertem meg jobban Pécset, majd a városba költözésünk után az általános iskola felső tagozatától érettségiig pécsi diák voltam – mesélt életéről Gilbert Balázs. – Többször jegyezték meg borainkra, hogy nem tipikus tokaji kategóriákba sorolhatók. A terroir része maga a bort létrehozó ember, így lehetséges, hogy a mi tokaji boraink a pécsi életérzés fűszerétől eltérőek. Nagyon örülünk a kitüntetett figyelemnek a Tokaj Guide-ban, aminek köszönhetően újabb külföldi borkereskedők is felkerestek minket.

Imádja a villányi vöröseket

Gilbert Balázs feleségével 2018-ban a Tokaji borvidéken Gilberries and Wine néven kezdett el borászkodni, ráadásul mára már Pécsen is több helyen megtalálhatóak a boraik. Egyetemista korában is a legtöbbször villányi vöröseket ivott. Gilbert még a mai napig úgy véli, hogy Villány kiegyensúlyozottabban ad jó minőségű, fogyasztóbarát borokat, mint Tokaj. Példaként Miklós Csaba munkásságát folyamatosan nyomon követi. Példaértékűnek találja, hogy a borokat miként köti össze a szolgáltatásokkal és az élménnyel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!